Schubert hallgatása (í)

     

Schubert     banchieri.hu

Schubert                               banchieri.hu

     Mindenki azon sajnálkozik, hogy Schubert életében nem kapta meg a megfelelő elismerést. Viszont akik megkapták, nem voltak Schubertek. Ez nagyobb baj.

     A klasszicizmus és a romantika közötti különbséget Molnár Antal így jellemezte: „ A nagy klasszikusok tudvalevően a legmegrázóbbak; de amikor megrendítenek, átfogó világképükben hordozzák egyúttal a megtisztulás (katarzis) enyhületét is. A romantikus sötétség hatása leverő, mert irtózatos rettenetekből szakad ki, sokszor az enyhület bármi kilátása nélkül. Paradigmatikus (őspéldaszerű) megjelenésformája lehet pl. a Schubert-féle h-moll szimfóniatétel (az ún. Befejezetlenből), ahol a napsugarasan biztató ellentét („melléktéma”) pianissimóval jelzett álomszerű ábránd a szörnyű ’valósággal’ szemben.” (A zeneszerző világa, 104)

     Ágyban fekszem, beteg vagyok. Sok Schubertet hallgatok. (Mire jó a láz és a torokfájás ?!) A legtöbb művel most ismerkedem, de már vannak kedvenceim. Nagyon jó a már említett Befejezetlen szimfónia első tételének kettőssége. A második tétel sokkal derűsebb. A művet egyébként 1823-24-ben komponálta Schubert. A félig kész partitúrát elküldte Anselm Hüttenbrennernek Grazba. Majd a dolog elfelejtődött. Johann Herbeck találta meg 1865-ben. Így az ősbemutatóra ebben az évben, halála után 37 évvel került sor.

      Mi tetszett még? Az 5. (B-dur) szimfónia, melyet Schubert 1816-ban, tizenkilenc évesen írt, s melyet Mozart és Haydn is magáénak vallott volna. Schubert életében sosem adták elő. Jó volt hallgatni a Rosamunda-nyitány mesés romantikáját, a zongoraszonátákat, triókat. Dalai közül az Éji dal az erdőn címűt, melynél szebben semmi nem reprezentálja a német romantikát.
Művei a Zenetárban!
                                                              2012. május

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.