Mahler az Operában (í)

     Egyszer mindenképpen el kell látogatni a grinzingi temetőbe, ahol Mahler nyugszik. Sírja fölött egyszerű kő – s csak egy név.

Mahler sírja gustavmahler-net-free-fr

Mahler sírja                               gustavmahler-net-free-fr

     Temetésekor esett az eső, de ott volt Arnold Schönberg, Bruno Walter, Alfred RollerHugo von Hofmannsthal, és Gustav Klimt. Alma Mahler, a feleség – állítólag orvosi tanácsra – nem jelent meg.

     Mahler természetesen Bécsé, de ne feledjük, hogy pályájának egyik fontos állomása Budapest volt. 1888 és 1891 között igazgatóként nemcsak irányította zenei életünket, hanem mint zeneszerző is fellépett: 1889. november 20-án, pontosan 123 évvel ezelőtt, pestVigadóban a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekarával bemutatta első nagy művét, az I. szimfóniát. Ekkor még Symphoniai költemény két részben volt a címe.

     Az ifjú szerző a jól sikerült főpróba után meghatottan mondott köszönetet a zenészeknek: „Már a mai főpróba is meggyőzött arról, hogy művemet soha többé nem lesz módom ilyen tökéletességgel előadva hallani.” (Gedeon Tibor – Máthé Miklós: G. M., Zeneműkiadó, 1965, 138. old.)

     A mű azonban nem aratott sikert. Mahler később előadatta Hamburgban és Weimarban. A berlini, 4. átdolgozás hozta meg az áttörést 1896 decemberében.

     Tegnap este az Operában Győriványi Ráth György vezényletével ugyanaz a társaság (Budapesti Filharmóniai Társaság) előadta az első változatot, melynek megszólaltatása oly nagy örömet okozott Mahlernek. Természetesen óriási siker volt. (Ott ültem a III. emeleten!) Persze a „bravó” nemcsak a műnek szólt, hanem a gesztusnak: jó tudni és emlékezni, hogy volt nekünk egy Mahlerünk!

     Legnagyobb izgalommal azt vártam, hogy a kürtök a színfalakon kívül szólaljanak meg, mint akkor nagyon régen a Vigadóban. És lőn.

Lásd a Zenetárban!

Mahler emléktáblája,  Teréz körút 7

Mahler emléktáblája,Teréz körút 7   hu.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.