Debussy tengeréről (í)

1.

     Ujfalussy József megírja könyvében, hogy a kis Achill, később csak Claude Debussy, keresztszülei révén gyakran töltötte a nyarat Cannes-ban, és ez az emlék egész életében elkísérte. Az Arosa-házban, keresztapja gyűjteményében ismerkedett meg az impresszionista festők képeivel.
     Debussy lázadó alkat volt, s a zene területén ugyanazt a forradalmat vitte végbe, mint a szimbolisták, impresszionisták a költészetben és a képzőművészetben. A tenger első vázlatai 1903-ből származnak, a teljes mű 1905-be készült el. Ebben az évben mutatták be.
     Az impresszionizmusról a Nocturne-ök kapcsán ír Ujfalussy. Ekkor már tetten érhetőek a természeti élmények Debussy műveiben. De hiábavaló lenne szétválasztani a szimbolista és az impresszionista jegyeket. Ujfalussy „eggyé fogalmazásról” beszél. Maga Debussy így beszél tenger-élményéről, az alkotás folyamatáról: „A tenger morajlása, a horizont hajlata, a szél a levelek között, egy madárkiáltás sokrétű impressziókat kelt bennünk. És egyszerre anélkül, hogy az ember a világon bármit is tett volna érte, emlékeink közül az egyik elválik tőlünk és zenei alakot ölt. Harmóniáit magában hordja…”

Tenger, Kalmár Elza kőrajza   mke.hu

Tenger, Kalmár Elza kőrajza mke.hu

2.

     A múlt héten pénteken a MÜPÁ-ban a Pannon Filharmonikusok koncertjén voltunk. Meghallgattuk többek között Debussy A tenger c. szimfonikus költeményét. Most itthon hallgatom a művet hangról hangra, s olvasom róla a szebbnél szebb írásokat.
     Az első tétel címe: Hajnaltól délig a tengeren. A természet csöndes ébredésével kezdődik a mű, a vonósok a szélfúvást idézik fel, majd hatalmas crescendóval a napfelkeltét jeleníti meg Debussy. „Micsoda aranysugár! – írja BernsteinEttől kezdve erőben, színben és mozgásban egyre növekszik a zene, egészen a befejező déli hangulatig, amikor a nap eléri tetőpontját, és mindenkit elkápráztatva izzik a magasban.”
     A második tétel A hullámok játéka címet kapta. Itt is hasonló a felépítés: a hullámok játéka csöndesen, nyugodtan kezdődik. Debussy bemutatja a hullámverés, a szél, a fény önfeledt játékának variációit. Mindig új arcát mutatja a tenger, megunhatatlanul ismételve ugyanazt, majd egyre erősödik, míg el nem halkul, el nem csöndesedik minden rezdülés.
     A harmadik tétel címe A tenger és a szél párbeszéde. Itt a tenger moraját halljuk, a természet mélységes erejét érzékelteti Debussy. A „párbeszéd” egyre szenvedélyesebbé válik, de itt is felragyog egy pillanatra a fény, itt is elcsöndesedik az elemek harca, hogy újrakezdődjék minden, a morajlás, a száguldás. A befejezés váratlan. Nem elcsöndesedés, hanem himnikus lezárása ember és természet találkozásának. (Aki azonban valóban kíváncsi arra, milyen Debussy műve, hallgassa meg, hiszen "a zene ott kezdődik, ahol a beszélt szó felmondja a szolgálatot..." Debussy a Zenetárban)

Debussy       bbc.co.uk

Debussy bbc.co.uk

                                                                         2012. május 12.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.