Chopinről röviden (í)

     

Delacroix  A szabadság vezeti a népet         mek.niif. hu

Delacroix A szabadság vezeti a népet mek.niif. hu

     A francia felvilágosodás és a forradalom után a zeneszerzők „státusza” megváltozott, a zenehallgató közönség a polgárság lett. Maguk a zenei formák is átalakultak. Egyrészt fontosabb lett az egyéniség, és a különféle nemzetek dallamkincse is belekerült a zene vérkeringésébe: „Te leszel az első nagy művész, aki feltárod lengyel zenénk dús kincseit.” – írta Chopinnek egyik apai barátja. (Szabolcsi: A zene története, 1940, 324. o.)

      Chopin 1810. március 1-én született Źelazowa Wolában. (Nemrég volt a Chopin-év, milyen gyorsan elszállt.) Apja Nicolas Chopin 1787-ben, tizenhét éves korában került Lengyelországba, ahol lengyel patrióta lett. Fia már gyermekként mindenkit lenyűgözött. Első útja Berlinbe (1828), majd Bécsbe (1829) vezetett.

      Közben forradalmak, felkelések törtek ki itt-ott (Párizs, Brüsszel - Varsóban lengyel felkelés, kezdete 1830. nov. 29. – leverése 1831. máj 26!) Vörösmartynk több versben is reagált a lengyel eseményekre. Ezek közül A hontalan (1835) szép zengzetes, Az emberek (1846) megrendítő.

     Chopin 1830. november 2-án – ekkor még nem tudta, hogy örökre – elhagyta Varsót. Stuttgartban tudta meg, hogy Varsó elesett. 1831 őszén érkezett Párizsba. Soha nem tért vissza Lengyelországba.

     Ebből a korból való a h-moll scherzo op. 20. A szenvedély elbizonytalanodó, elhaló futamai után egy lengyel karácsonyi dal megható dallama következik. Még a csengettyűket is érzékeljük. Rémült, disszonáns hang vezet újra a kezdet dinamikájához, s aztán a zongora kimondja: vége.

     Szabolcsi említett művében (327. o.) így ír: „Az ilyen végletesen személyes, minden mástól különböző művészet, mely beszélni és gondolkodni csak első személyben képes, melynek számára a világ ’én magam’-nál kezdődik és végződik: hol találhatott volna igazabb otthonra, mint a zongorán, ezen a minden kitágulásra és megszűkülésre alkalmas hangszeren?”

Delacroix: Chopin hu.wikipedia.org

Delacroix: Chopin hu.wikipedia.org

                               2012. február

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.