Bach: Brandenburgi versenyek 1.

     Az első tétel (allegro) megidézi a vadászat motívumát. Ennek megfelelően az elején megszólalnak a kürtök, ill. az egymással versengő hangszercsoportok.
     A második tétel (adagio) meditatív jellegű: kérdéssel indul, majd a felelet is felhangzik.
    A harmadik tétel az olasz mintáknak megfelelően ismét gyors, ugyanakkor a zenei rétegzettsége, bonyolultsága alig múlható fölül.
      Itt le is zárulhatna a concerto, de Bach hozzátesz még egy menüett két részébe ágyazott polonézt.

     Az Angol Barokk Szólisták előadásmódját (köztük van Debretzeni Kati is) kiválóan jellemzi Fazekas Gergely a Muzsikában:
     „Az Angol Barokk Szólisták 2009-ben megjelent koncertfelvétele egyszerűen lélegzetelállító. Nem elsősorban a technikai tökéletesség nyűgözi le az embert, bár a hangszerjáték feddhetetlenségének ez a foka önmagában is megdöbbentő (különösen, ami a historikus rézfúvósokat illeti), hanem az az oldottság, ahogyan a művekhez nyúlnak: görcsök és prekoncepciók nélkül, kizárólag a zene, a zenélés öröméért.”

 

Bach Köthenben

     Bach a hat Brandenburgi versenyt Christian Ludwig Brandenburg tartomány őrgrófjának ajánlotta. Amikor Bach Berlinben járt – kötheni szolgálata alatt erre lehetősége nyílott –, játékával nagy hatást tett az őrgrófra. A megígért partitúrákat 1721 tavaszán küldte el Six Concerts avec plusieurs instruments címmel. Arról nem maradt fönn dokumentum, hogyan fogadta Christian Ludwig a zeneműveket.

     Bach talán legszebb éveit töltötte Köthenben. Igaz erre az időre esett feleségének, Maria Barbarának a  halála, de hamarosan elveszi Anna Magdalena Wilckenst, aki énekesnő is volt, másolja műveit és újabb gyermekeket szül.
     Kár, hogy Ferdinand, a fiatal fejedelem is megnősül, s az ifjú ara eltereli érdeklődését a zenéről. Bach így Lipcsébe költözik és a Tamás-templom karnagya lesz.

     A következő kisfilm segítségével bepillantást nyerünk Köthenbe, a Spiegelsaalba, s az Angol Barokk Szólisták próbájába:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.