Sankt Gallen 2

Madártávlatból a lényeg:
 


A könyvtár

A könyvtár     de.wikipedia.org

A könyvtár      de.wikipedia.org

     Sankt Gallenben a könyvtár a legcsodálatosabb, s akik gyanútlanul most látogatnak e szent helyre, bizonyára meglepődnek. Novemberben ugyanis kiállítás nyílt abból az alkalomból, hogy 1400 évvel ezelőtt telepedett meg Szent Gál a Steinach völgyében. A kiállítás bemutatja a könyvtár Szent Gállal kapcsolatos legértékesebb kéziratait, nyomtatványait, ill. a sok helyről (Einsiedeln, München, Stuttgart, Wolfenbüttel, Milánó) kölcsönkapott kincseket.
     Tehát látható most a kortársak Szent Gál-életrajzai, ír kéziratok, köztük a híres Bangori antifonálé a milánói Ambrosiana könyvtárból, igaz ez utóbbit csak jövő év áprilisától júliusig. Ebben a gyűjteményben rejlik az In excelsis gloria Deo kezdetű őskeresztény himnusz legősibb, latin nyelvű változata. A Lapidáriumban több mint ezer év Szent Gált ábrázoló alkotásai tekinthetők meg.
     A kiállítás hívogató plakátja Conrad Sailer legendáriumából való (1451/50). Az a jelenet látható rajta, amint Gál megérkezik a Steinach vízeséséhez, ereklyetartó tarisznyáját vándorbotjára akasztja. Balra Hiltibold diakónus, jobbra a medve.

Szent Gál        stiftsbibliothek.ch

Szent Gál stiftsbibliothek.ch

     Maga a könyvtár 170 000 könyvet foglal magába. Az 1900 után megjelenteket kölcsönözni is lehet. „Miért e lom?” – kérdezzük Vörösmartyval. A bencéseknek fontos volt az írás. Regulájuk 48. paragrafusában ez áll: „A tétlenség a lélek ellensége. Ezért a testvérek a megállapított időben foglalkozzanak testi munkával, más órákban pedig szent olvasmányokkal.” 747-től követik itt a testvérek ezt a regulát. Ám ennek feltétele volt a könyvtár. Hogy könyvtárat igen korán létesítettek, annak bizonyítéka az 820-ból való tervrajz, amely az északi oldalon az apszis és a kereszthajó között egy kétemeletes könyvtárat irányzott elő. (Scriptorium és bibliothéka.)

A könytár tervrajza    stiftsbibliothek-ch

A könytár tervrajza stiftsbibliothek-ch

     Az apátság az ebben a korban felvirágzó írói tevékenység szellemi, kulturális központja lett. Nagyszerű könyvművészek, mint Wolfcoz, Folchard, Sintram, s az írás olyan mesterei, mint Ratpert, Tuotilo, Notker, a Dadogó, Notker, a Vastagajkú (a középkor első Arisztotelész-kommentátora) és az Ekkehartok beírták magukat az európai kultúra történetébe. Összeolvad ebben a műhelyben az antik, az alemann és a keresztény szellem.

Notker, a Dadogo     notker2010.ch

Notker, a Dadogo notker2010.ch

      Először az ún. Hartmut-toronyban őrizték a könyveket, majd 1553-tól az új, kétemeletes könyvtárban. Az 1758-ban lebontott reneszánsz könyvtár 12 színes záróköve a Lapidáriumban látható. 1758 és 1767 között Cölestin Gugger von Staudach és Beda Angehrn építette a könyvtár pompás barokk termét, amelyet a Boden-tó környéki mesterek díszítettek, s mely ma is a legszebbek egyike a világon. Ezt tanúsíthatjuk. (2011)

Filmes összefoglaló:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.