Rajna vízesés / Rheinfall

     Schaffhausentől délnyugatra látható Európa legnagyobb vízesése, a Rheinfall. Minden bizonnyal érdemes lenne a várost is bejárni, mely Svájc legészakibb városa. Számos reneszánsz épülete van, az erkélyek városának is nevezik, hiszen 171 erkély díszíti a házakat. Az 1000 körül alapított település neve a hajó (Schiff) szót rejti magában. A folyó természetesen hajózható volt, de a vízesés miatt a hajókból ki kellett rakodni, s az árut a folyó partján a vízesés túlsó felére szállították. Schaffhausen viszont azért volt jelentős a kereskedelem szempontjából, mert itt a Rajna nagyon széles és sekély volt, úgyhogy lóval is át lehetett rajta kelni.

     A városban sajnos nem voltam, a vízesést azonban háromszor is sikerült megnézni. Egyébként a folyónak a Boden-tótól Baselig tartó szakaszán sok szikla áll az útjában. Csokonai A Magánossághoz c. versének egyik hasonlata érzékelteti a vízesések, zuhogók hangját:

Lám, mely zavart lármák között forognak
A büszke lelkek napjai,
Kőről kövekre görgenek, zajognak,
Mint Rajna bukkanásai. 

     A Rheinfall kicsit más: magassága 23 méter, szélessége 150 méter. Másodpercenként 373 m³ víz zuhan le a sziklán. Hangja egekig ható dübörgés.

Porzik a víz

Porzik a víz és a szín

 

Ugyanaz másképpen

Ugyanaz másképpen

Megállítani?

Megállítani?

 

Hajócska

Hajócska

Közelebbről

Közelebbről

                                                                                                                         2011

Filmen:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.