Luzern

    A Vierwaldstättersee északnyugati csücskében fekszik, s az őskantonok veszik körül. Luzern mégis olaszos hangulatú város: a víz, a hegyek, a város olvad össze csodálatos egységgé, hol pompásan lehet tanulmányozni a különféle korok stílusait, a gótikától a barokkig.
     Gótikus a 204 m hosszú, fából készült, fedett Kapellbrücke (14. század), mely a Péter kápolnáról kapta nevét. A tető alatti, 17. századi táblaképek elmesélik Svájc és a város történetét. 1993-ban leégett, de gyorsan újjáépítették. A hídon tilos a dohányzás, de ha mégis rágyújt valaki, a partra lépve 500 Euro büntetés várja. (Kamera!) Gótikus még a nyolcszögletű Víztorony is ( 34,5 m magas), a Peterskirche és a Ferences templom.

     Reneszánsz épületek: Rittersche Palast , a Rathaus  a Zunfthaus zu Pfisternnel, a Weinmarkton az egykori gyógyszertár, valamint a Hofkirche.

     Végül Luzern dísze a Jezsuiták temploma, Svájc első nagy barokk temploma.

A Jezsuiták temploma

A Jezsuiták temploma

     Fontos még megtekinteni Luzern haldokló oroszlánját. Sziklába vésve örökítették meg az 1792-ben a Tuileriákat védő 780 svájci gárdista hősi halálát. Thorwaldsen nyomán készült.

Az Oroszlános emlékmű

Az Oroszlános emlékmű

                                                                               2011

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.