Lugano 13

     Lugano Ticino kanton legnagyobb városa. A XX. században sokat fejlődött, és Zürich és Genf után Svájc harmadik legnagyobb pénzügyi központja. Kb. 60 000 lakosa van.
     A Lugano-tó partján fekszik. Három hegy veszi körül: keletről a a Monte Bré (923 m), nyugatról a Monte San Salvatore (912) és szemben a Sighignola (1314), melynek csúcsa a Balcone d'Italia, már olasz földön tör a magasba.

Luganói panoráma

Luganói panoráma

     Mondanom se kell, hogy olasz a hivatalos nyelv: Az iskolában a francia az első idegen nyelv. A német csak a második.
     A boldog svájciak 1956-ban Luganóban rendezték meg az első Euróvíziós Dalfesztivál döntőjét. (Majd befogadtak mintegy 12 ezer magyart!) Magyarország kicsit késve, 1994-ben csatlakozott a versenyhez. Azonban Bayer Friderika  Dublinban mindjárt a 4. lett.

    
     1975-től rendezik meg az Estival Jazzt. (Öt nap 250 000 látogató.) Itt található a Fonoteca nationale Svizzera is, mely a Nemzeti Könyvtár része. És még sok fontos érdekesség, melyeket felsorolni is nehéz volna.

     Lugano esővel fogadott, de ez nem feledtette szépségét. Sétánkat a Piazza Riformán kezdtük. ugyanúgy mint két évvel ezelőtt. Hosszasan álltunk a Palazzo civico (Városháza) épülete előtt. A klasszicista stílusú épület 1845-ből való. Ehhez az épülethez fogunk visszatérni a parti sétánk végeztével. A Palazzo civico nemcsak a hatalomról, gazdagságról, hanem a jó ízlésről tanúskodik: a tanácsurak szünetben gyönyörködhettek a tó szépségében.
     A Via Nassa elegáns üzletei között feltűnt a San Carlo Borromeo templom barokk portálja. Sajnos most sem tudtuk megnézni a San Lorenzo-katedrálist, melynek eredete 875-ig nyúlik vissza. A román stílusú templomot átépítették. Homlokzata a lombardiai reneszánsz tipikus példája. A belső térben felfedezhetjük a gótika és a barokk stíluseszközeit.

     Lugano leghíresebb kincse Luini Kálváriája a S. Maria degli Angioliban látható. Ez a gótikus templom egykor a ferences kolostorhoz tartozott. A kolostort 1490-ben alapították, templomát 1515-ben szentelték fel. 1848-ban a kolostort megszüntették. Helyét egy szálloda foglalta el, mely szinte rátelepült a templomra. Most igyekeznek valahogyan kiszabadítani "fogságából" ezt a szerény, de mégis vonzó épületet, mely Luini műveit őrzi.

     Az óriás freskó szép elrendezésben összefoglalja mindazt, amit a végső stádiumról tudni kell. Középpontjában Jézust láthatjuk a szinte diadalmasan az égbe nyúló kereszten. Jobbra-balra a két lator. A lovaskatonákat sokaság veszi körül. A kereszt lábánál Mária Magdolna térdel. Kicsit távolabb Szűz Mária a vigaszt nyújtó asszonyokkal. A másik oldalon János apostol és a római katonák, akik kockát vetnek Jézus köpenyére. A kereszt fölött angyalok lebegnek. A középső rész Jézus szenvedéstörténetét veszi sorra az ítélettől  a hitetlen Tamással való találkozásig. A háttérben a Getszemané kertben imádkozik Jézus. Középen a város. Jobb oldalt a mennybemenetel zárja le a történetet.

     Az Utolsó vacsora a középhajó bal oldalán látható. A másik oldalon, az első oldalkápolnában pedig a Madonna gyermekével és Szent Jánossal c. képről nincs jó felvételem, ezért be kell érnünk egy hasonlóval.

     Az idő sürgetett Luganóban is, és sürget most is. Már csak egy sétára futja: visszafelé a tóparton (Riva Vicenzo Vela) megcsodálni még egyszer a víz, a hegyek és az épületek összhangját.
Korábbi Lugano!!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.