Spanyol út, 8. nap, Toledo

     Cordobától Toledóig 350 km. Újra hosszú útra készülődünk. A Castilla-La Mancha tartomány meglehetősen lakatlan, szegényesebb vidékén haladunk. Itt már nincsenek pálmafák. A síkság néhány városa, köztük El Toboso Don Quijote történetéhez is kapcsolható. Hamarosan feltűnnek a tömzsi szélmalmok. Vitorláik már nem járnak, bár a szél majd elvisz minket.

Don Quijote biciklizik

Don Quijote biciklizik

     Toledót, egykor Spanyolország fővárosát, a muzulmán, keresztény és a zsidó kutúra alakította ki. Csodálatos a fekvése: a Tajo folyó feletti sziklára épült. Szűk, középkori hangulatú utcákon kezdjük kanyargós utunkat a városban, majd a régi zsinagógában tanulmányozhatjuk a mór építészet sajátosságait. Miután a zsidókat 1405-ben kiűzték, a zsinagógát keresztény templommá alakították át, de a restauráció során helyreállították eredeti szépségét.

Sinagoga de Santa Maria Blanca

Sinagoga de Santa Maria Blanca

     A fenti templommal kapcsolatban érdekes cikket olvastam.     

     Az Iglesia de Santo Tomé templomot csupán El Greco műve, az Orgaz gróf temetése miatt kerestük fel. Grecónak ez a korai alkotása a temetésnek azt a pillanatát ábrázolja, amikor Szent István és Szent Ágoston a grófot a mennybe viszi. A földi és az égi világot a toledói polgárok portrésorozata választja ketté. Greco önarcképét is megfesti, de ő kitekint a képből, mintha átható tekintettel minket vizsgálna.
     A Katedrális a keresztény katedrálisok között az egyik legnagyobb. A későgótikus főoltára több mester munkája. Kincsei közül kiemelkedik még mosolygó Madonna szobra, mely üdítő jelenség, mert mosolyog, mint minden anya, aki örül gyermekének.

Mosolygó Madonna

Mosolygó Madonna

     De a sekrestye Greco-portréi adják meg a Katedrális igazi jelentőségét. Alakjai minden jel szerint nem e világból valók.

Egy jellegzetes Greco-apostol

Egy jellegzetes Greco-apostol

     Az oltár fölött levő, Krisztust megfosztják ruháitól c. képet a drámai piros szín teszi különlegessé.

Krisztust megfosztják ruhájától

Krisztust megfosztják ruhájától

     Végül elbúcsúzunk Toledótól. Nem könnyű szívvel tesszük, mert nem volt időnk bejutni a Greco Múzeumba, de a Santa Cruzba sem, ahol láthattuk volna a mester Mária mennybemenetele c. képét. Amikor a kanyargós úton Madrid felé eltávolodtunk a várostól, még utoljára visszatekintünk, és úgy látjuk a várost, ahogy Greco látta.

Toledo (Életem legszebb képe)

Toledo (Életem legszebb képe)

Lorca: Parti tánc

 (Harangkísérettel)

Azt mondják, hogy arcod
(balabimm)
mint a telehold.
(balabamm)
Mennyi harang, hallod?
(balabimm)
Őrködnek reám.
(balabamm)
De a szemed … ó, jaj!
(balabimm)
… szemed alatt karikák…
(balabamm)
és az arany rózsa
(balabamm)
és ez a … engedd … ez a …

Kemény krinolin alatt
Harangnyelvek konganak. 

Ó, a bájad titka! Te…
(balabimm
bim
bim
bim…)

 Toledo filmen: 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.