Krasznahorkai az Alhambráról

Van képem hozzá

Van képem hozzá

     Emlékszem, hogy amikor Krasznahorkai Seiobo járt odalent c. könyve megjelent (2008), milyen gyorsan olvastam végig, s hogy fogadkoztam, még egyszer el fogom olvasni, hogy értsem végtelen mondatait. Azóta megjelent Az utolsó farkas (2009), az Állatvanbenn (2010), s legutóbb a Nem kérdez, nem válaszol c. interjúkötet (2012). Mind itt van most az asztalomon.
     A Seiobo járt odalent c. kötetben főleg a művészettel kapcsolatos élményeit, gondolatait fogalmazza meg, s roppant izgalmas az az út, az a küzdelem, melynek során eljut valamilyen igazság megfogalmazásáig. Ez alakítja írásának felépítését, szerkezetét. Olyan utazó ő, aki felvértezi magát tudással, műveltséggel, majd szembesül a műalkotással, s ennek nyomán fogalmazza meg többnyire meglepő felismeréseit…
     Az Alhambráról írván, kétségeivel kezdi. Nem tudjuk, mi a neve az épületnek, volt-e egyáltalán neve, volt-e előzménye a hegyen. Kik „rendelték” az épületet? Homályos az eredet, de a vég, mint általában, egyáltalán nem rejtélyes: 1492-ben XII. Muhammadnak „ ebből a szépségből el kell mennie, az Alhambrába a Katolikus Királyok vonulnak be…”
     Majd újabb kétségek és kérdések következnek: micsoda valójában az Alhambra? Mi célt szolgált? Krasznahorkai maga adja meg a választ: „… e falakon belül a lét sebezhetetlen, ide belülre, a falakon át, bejutni nem lehet, és nem is szabad…”

Az ablakból

Az ablakból

     Belül a falakat az iszlám építőművészetre jellemző alakzat, az ún. girih-motívum díszíti. Ennek a végtelenbe futó geometriai forma titkába is bevezet Krasznahorkai. Az ő stílusára is jellemző, amit az esszé lezárásaképpen a mintázat lényegéről mond, ez (mármint a mintázat) „valóra vált egy eszmét, hogy ugyanis a rossz káosz széteső világa helyett válasszunk egy magasabbat, mely mindent összetart, egy gigantikus egység, ez az, amit választhatunk, és ezt az egységet jeleníti meg az Alhambra a legkisebb és a legmonumentálisabb elemében egyaránt…”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.