Saronno és kitekintés

Saronno

     Időzzünk még egy kicsit Saronnóban! Ez a kisváros alig észrevehető pötty a térképen Milánó fölött, mégis igazolja azt a tételemet, hogy Itáliában a legkisebb városban is értékes műalkotásokra bukkanhat az ember.

     A Via Varese mellett magasodik a Santuario-templom, s bejáratának-homlokzatának arányai, szépsége, más, tán nevezetesebb épületeket idéz fel. Nem véletlenül, hisz tervezője, építője Giovanni Antonio Amadeo a milánói dóm építésében is részt vett. A legenda úgy szól, hogy egy bizonyos Pedretto nevezetű, súlyos betegséggel évekig ágyban fekvő saronnói ifjút az itt megjelent Szűz Mária csodálatosan meggyógyította, majd felszólította, hogy építtessen itt egy templomot. Így született meg a Santuario (szentély), melyet már a 16. század közepén bővíteni kellett, mert olyan sok zarándok kereste fel a csoda (miracolo) színhelyét.
     Csupán két festő művére hívom fel a figyelmet: Gaudenzio Ferrari kupolafreskója a zenélő angyalokat örökíti meg. A mozgalmas kompozíció a zene, a csoda szinte mámoros örömét fejezi ki. (Krisztus siratása c. műve a Szépművészeti Múzeumban van.)
     Bernardino Luini Leonardo követője volt. A Sautuarióban megfestette Krisztus és Mária történetét. Milyen pompázatos, előkelő, ugyanakkor meghitt, lírai, bensőséges a Mária eljegyzése c. kép! S milyen finoman érzékelteti az elkövetkezendőket! (A Szépművészeti Múzeumban két képe látható!!)

Intermezzo

     Most jöjjön egy kis drámai ellentét! A térképen Saronno mellett Seveso neve olvasható. Rég volt, de tudják meg a fiatalabbak is, mi történt itt 1976-ban. (És tíz napig titokban tartották!!) A sevesói katasztrófáról itt olvashatsz: Seveso

Előzetes:

Lombardia

Lombardia

     Milyen úti célok lebegtek szemünk előtt? Elsősorban Milánó és a Milánótól északra fekvő Észak-olasz tóvidék, mely nagyobbrészt Lombardia tartomány része.

     Vegyük sorra – keletről kezdve – a tavakat:

     A Garda-tó, az Iseo-tó, a Comói-tó, a Luganói-tó, a Varesei-tó, a Maggiore-tó és az Orta-tó. A Garda-tó Dél-Tirol területén fekszik, a Maggiore-tó nyugati partja és az Orta-tó pedig Piemonthoz tartozik. A középső rész valóban Lombardia.

     Legnagyobb városok – Milánón kívül:

     Brescia (1849-ben Haynau támadta a várost, s győzelme után férfiakat és nőket is megveretett. Ezért kapta a bresciai hiéna nevet.) Bergamo (repülőtere van) Monza (1950-től Forma 1)

Amit mi láttunk:

Como, Lecco, Locarno, Lugano (az utóbbi kettő Svájc területén).

Amiről már olvashatsz:

Első nap:                       Saronno

Második nap, délelőtt: Locarno

                        délután: Lugano

Harmadik nap, délelőtt: Como

                         délután: Menaggio és Bellagio

Negyedik nap, délelőtt: Lecco

                          délután St. Moritz

         Ötödik nap: Milánó           

A Comói-tó csodálatos élmény volt. Egy kis előzetes a hűséges olvasóknak:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.