Lecco

                                            "... a legromlottabb államban legtöbb a törvény" (Tacitus)

Ercole Calvi: Családi halászat a Comói tó partjá Leccóban        commons.wikipedia.org

Ercole Calvi: Családi halászat a Comói tó partján Leccóban                      commons.wikipedia.org

     Lecco a majd 50 000 lakosú város a Comói-tó partján, a "fordított ipszilon" keleti végén fekszik. Nagyon kellemes hely, bár nincs olyan temploma, mint Comónak, villája, műkincse is kevesebb. De a táj ugyanolyan magával ragadó, és élt itt egy-két olyan művész, akinek a nevére felkapjuk a fejünket.
     Itt született például Antonio Ghislanzoni (1824-1893), Verdi szövegírója (Aida, A végzet hatalma). Itt nevelkedett Alassandro Manzoni (1785-1873), A jegyesek c. regény (1827) írója. Művének első lapjain szól a városról (akkor még nagyközség) és a Comói-tóról. "A part (...) nekitámaszkodik két szomszédos hegynek, és egyre emelkedik; az egyiknek San Martino a neve, a másiké lombardiai tájszóval  Resegone,  (Fűrészes);  ezt a nevet a sok-sok apró csúcsról kapta, amelyek úgy sorakoznak egymás mellett, mint a fűrész fogai...".  A regény a 17. században játszódik, a spanyol uralom idejébe vezet vissza, amikor Lecco "olyan szerencsés volt, hogy állandó helyőrsége is lehetett, mégpedig spanyol katonák, akik szemérmetességre szoktatták a község lányait és asszonyait, és néha vállon veregették egyik-másik férjet vagy apát;"

     Itt lakott Amilcare Ponchielli (1834-1886), a Gioconda (1976) zeneszerzője, aki egyébként Manzoni művéből is operát készített.
     A tóparti sétányon sétálva felfedezhetjük Antonio Stoppani (1824-1891) és Mario Cermenati (1868-1924) szobrát. Mindketten jogtudósok voltak. S ha belelapozunk Manzoni regényébe, érezhetjük, hogy Lombardiának ezen a táján valóban nagy hagyománya volt a jogtudománynak. Elég csak megismerkedni Csürcsavari ügyvéd alakjával: "Nézze, fiacskám, aki az ügyvédnek hazudik, az olyan ostoba, hogy a bíró előtt majd igazat mond. Az ügyvédnek őszintén kell elmondani mindent, majd mi aztán összezavarjuk a dolgot." (1971, 61) Ne legyen szükséged Csürcsavarira, mert ma is él, persze csak a messzi Leccoban.

Összefoglalásul nézzük meg a következő filmet:
(Értékesek a Madonna della Vittoria-templom freskói, Gaudenzio Ferrari iskolájából valók. A San Nicolo-templomban voltunk. Karcsú tornyáról ismerhetjük fel. Itt is a freskók voltak figyelemreméltók.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.