Como

Como látképe commons.wikimedia.org.

Como látképe commons.wikimedia.org.

         A mai nap gyönyörű volt. Korábban úgy véltem, a világ két legszebb helye 1. a szicíliai Taormina, 2. a nápolyi öböl. És nincsen harmadik. Most – sok év után - a Comói-tó is előlépett a legszebbek kategóriájába.
     Első állomásunk Como városa volt, mely fekvése folytán is komoly történelmi múlttal rendelkezik. A kelták után a rómaiak foglalták el. A középkorban igyekezett a város megőrizni a függetlenségét, majd osztozott Lombardia sorsában: spanyol, francia, végül osztrák fennhatóság következett.
     Legfőbb nevezetessége a dóm, melynek építését 1396-ban kezdték. A homlokzata a 15. század második feléből való. Ez már „hivatalosan” a reneszánsz kora, de itt még a gótikus hatás az erősebb. A szobrokat Tommaso Rodari és testvérei készítették. A főbejárat két oldalán idősebb és ifjabb Plinius, két „pogány” író szobra – a város nagy szülöttei - tanúskodik a humanista felfogásról. Az idősebb Plinius világába Váczy Kálmán írása nyomán kapunk bebocsátást. Az ifjabb Plinius levelei sem érdemtelenül maradtak fenn. Kiváló tudósok fordították magyarra.
     A templombelső már nem gótikus, hanem reneszánsz. A kupolát a 18. században fejezték be.

     S ha már szó volt Como legkiválóbbjairól, említsük meg XI. Ince pápa nevét is, aki szintén Comóban született. A török kiűzése Európából: ez volt a fő törekvése, s sokat tett Magyarország fölszabadításáért. Szobra a budai várban áll.

XI. Ince pápa a budai várban      hu.wikipedia.org

XI. Ince pápa a budai várban hu.wikipedia.org

     Külön fejezet Alessandro Volta, az elektromosság elméletének egyik megalkotója, a galvánelemek, és még sok másnak a feltalálója. Kétségtelenül a 18. század természettudományának egyik legjelentősebb alakja. Elgyalogoltunk a neoklasszicista Volta-templomig, mellyel városa szép emlékművet állított a tudósnak. Nem hiszem, hogy fizikus valaha is nagyobb megtiszteltetésben részesült.

     Gyönyörű volt még a virágzó fákkal teli Cavour tér (Cavour = 1861-től az egységes Olaszország első miniszterelnöke). Sajnos az építkezések miatt a tavat alig lehetett látni. Ezért elszaladtunk a mólóra, ahonnan mégis megnyílott előttünk a comói öböl.

     A nyugati parton a Villa Olmo körvonalai sejlettek fel. Egy százéves szilfa adta a nevét a neoklasszicista villának, mely 1782 és 1897 között épült Odescalchi márki megbízásából. Como városa 1924-ben vásárolta meg. 1982-től kulturális központ.

Villák tekintetében nem volt hiány

     Utunk Comótól a nyugati parton, a fordított ipszilon bal szárán fölfelé vezetett tovább. S ki gondolta volna, hogy Cernobbiónak is van egy jó nevű villája: a Villa d’ Este. Eredetileg Tolomeo Gallio kardinális számára tervezte a híres festő és építész Pellegrino Tibaldi. Épült 1565 és 1570 között. Később sok tulajdonosa volt. Caroline von Braunschweig-Wolfenbüttel keresztelte a Nuova Villa d’ Estére. (A minta a Róma melletti Tivoli volt!) 1873-tól luxusszálló. A következő kisfilmben nemcsak a látvány, hanem a zene is magával ragadó: részlet Beethoven C-moll (pathétique) szonátájából.

Érdemes megnézni és hallgatni a filmet!!!

     Tremezzóban van (lassítottunk!) a tó következő nevezetessége: a Villa Carlotta. A 17. században épült rokokó stílusú villát Charlotte porosz hercegnő kapta esküvőjére ajándékba (1850). Szép a kertje, s a ma múzeumként szolgáló villában – többek között – Canova, Thorvaldsen műveit lehet látni.

Győződj meg róla!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.