Bellagio

 Bellagio a távolban                                                       Bellagio a távolban

      Mikor Menaggióban a kikötő felé mentünk, belebotlottunk egy Adenauer-szoborba. Kiderült, hogy a II. világháború utáni Nyugat-Németország első kancellárja (1949-1963) az 50-es és a 60-as években itt nyaralt a Villa La Collinában, mely most az Adenauer-alapítvány székhelye. A szobor tanúsága szerint a bocsának, ennek a Magyarországon még kevéssé ismert, golyóval űzött játéknak hódolt. Talán ezért volt olyan hosszú életű. 1967-ben, 91 éves korában hunyt el.

     Majd elindult velünk a komp Bellagióba. Izgalmas volt, ahogyan megközelítettük a hajóval  - szinte hullámról hullámra - a túlsó partot, ahogyan lassan valóságossá váltak a villák, tornyok, virágos fák. S ráébredtünk, hogy amit látunk, nem színházi díszlet, hanem kézzelfogható minden részlete.

     A festői kisváros Szent Jakab (San Giacomo) nevét viselő, román stílusú templomának az eredete a 11. századba nyúlik vissza. A szép, régi villák itt is nagy vonzerőt jelentenek. A Villa Serbelloni ma a Rockefeller-alapítvány tulajdona. Alessandro Serbelloni nevéhez fűződik az épület és a hozzá tartozó park mai formájának kialakítása.  1907-ben egy svájci cég vásárolta meg a családtól, és szállodát létesített benne. 1959-től rendelkezik felette a már említett alapítvány, s a tudomány szolgálatába állította: innováció, globális problémák megoldása a cél.

     A Villa Melzit Fracesco Melzi d' Eril gróf, a Napóleon alapította olasz köztársaság elnöke építtette 1808 és 1810 között. Megtekintésére induljunk el a bellagiói sétányon Como irányába, s hamarosan látni fogjuk a vízparton azt a pavilont, ahol Liszt Ferenc megpihent, s Dante és Beatrice szobrai alkotásra ösztönözték.


     Liszt 1837-ben utazott Marie d'Augoult grófnővel Itáliába. Como és Milánó után szeptember 6-án telepedtek le Bellagióban, majd november elején ismét Comóba költöztek. Itt született második lányuk, Cosima, akit dajkaságba adtak. Bellagióban vetette papírra Liszt a Dante-szonáta vázlatát, mely legfontosabb alkotásai közé tartozik.

     (A zenemű keletkezéséről még itt olvashatsz! Ki itt belépsz, a művet a Zenetárban Hamelin előadásában hallgathatod meg!)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.