Frauenkirche

     Münchennek három legfontosabb nevezetessége között az első helyet foglalja el a „hagymakupolás” Frauenkirche, a Miasszonyunk temploma. (Vegyük hozzá még az Új Városházát és a Hofbräuhaust!) Vigyáznak is rá: már régóta törvény tiltja, hogy ezt a látványt valamiféle modern épülettel tönkretegyék.
     Egyébként az északi torony 98, 57 m magas, testvére 12 cm-rel kisebbre nőtt. December elején, amikor ott jártunk, szerencsénk volt. Éppen akkor fejezték be a felújítást. 180 000 téglát vizsgáltak át, tisztítottak le. A fúgák hossza 55 00 km. Ilyenformán az északi torony régi fényében ragyog. Most érdemes Münchenbe utazni, mert tavasszal a déli torony következik.

     Ki itt belépsz, készülj fel a gótika elragadó szépségére! Nyolcszögletű, fehér oszlopok sora tagolja a teret, s fölfelé a csillagboltozat felé irányítják tekintetedet, s a rejtett üvegablakon keresztül átszűrődik a fény. Csupán a megfelelő helyre kell állni, az előcsarnokban az ördög lábnyomába.
     Egy legenda szerint az építőmester az ördöggel szövetkezett, hogy felépüljön a templom. A sarkantyús csizmát viselő cimborának az volt a feltétele, hogy a templomnak ne legyen ablaka. Amikor elkészült a nagy mű, az ördög bejött a főkapun, s ott állt meg, ahonnan nem látni az oldalablakokat, s a hatalmas oltár is eltakarta a középső ablakot. Azt hitte, sikerült a terve. (Mert ki imádkozna sötét templomban?) Olyan nagyot ugrott örömében, hogy lába örök nyomot hagyott. Ám miután néhány lépéssel előbbre ment, meglátta, hogy van a templomnak ablaka, nem is kevés! Erre haragra lobbanva, kiviharzott a templomból. Azóta minden évszakban fúj a szél a Frauenkirche környékén.

Az ördög lábnyoma  /  commons.wikipedia.org

Az ördög lábnyoma / commons.wikipedia.org

     A város első temploma a Peterskirche volt, de ahogy a lakosság száma növekedett, s ahogy a Wittelsbachok befolyása erősödött, szükség volt egy második templomra a város északi részén. Háromhajós, kéttornyú bazilika lett, még a román stílus jegyében. A 15. század második felében bízták meg Jörg von Halspachot (Gangelhofnak is nevezték, síremlékén ott a szögmérő!), hogy építse fel az új, nagyobb, gótikus stílusú templomot. Csupán húsz év kellett hozzá - 1468-től 1488-ig -, míg más kőből épített katedrálisok építése évszázadokig tartott. A két kupola 1525-ben kerül fel a tornyokra. Mintájuk a velencei Madonna dell’ Orto tornya lehetett, vagy mások szerint a jeruzsálemi Sziklatemplom kupolája.
     A szentély későgótikus stílusú, fából faragott szobrai a 15-16. századból valók, Erasmus Grasser alkotásai. (A székek újak.)
     A barokk kor is rányomta bélyegét a belső berendezésre. A reformáció idején Meissenből ide menekítették az 1523-ban szentté avatott Benno földi maradványait, s ezt diadalívvel örökítette meg Hans Krumper. Igaz, később eltávolították. Ugyancsak központi helyet foglalt el Krumper másik műve 1622-ből, IV. (Bajor) Lajos bajor király monumentális síremléke. Most a főkaputól jobbra a sarokba került. A sekrestye bejárata fölött, az északi falon látható Peter Candid egykori főoltárképe: Mária mennybemenetele. Jézus egy koronát tart feje fölött. Lent a tanítványok gyülekezete, akik Máriában is tanítómesterüket látták. Erre utalnak a könyvek…

     A katedrális persze nem véletlenül szentel nagy teret a Mária-ábrázolásoknak. Már klasszikusabb ízlést képvisel Roman Anton Boos Mária-szobra a püspöki trón mögött magasodó oszlopon. Mária, aki mentes az eredendő bűntől, a föld fölé emelkedve, legyőzi a kígyót. Hiába kínálja az a szájában az almát.
     Szép mozaik köti össze a püspöki széket a modern, márványból készült oltárral, mely Elmar Hillebrandt alkotása. 1993-ban szentelték föl.
     Az üvegablakokat is érdemes tanulmányozni, hiszen vannak nagyon régiek is, melyek még az első, román stílusú templomból származnak, még a 20. század is hozzájárult a színek, formák gazdagságához.

     Az alábbi film segítségével, bár néha akadozik, jobban át tudod élni, mit jelent hívőnek, nem hívőnek a századok e különlegesen értékes alkotása.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.