Michaelskirche

     Amikor megpillantottuk a Michaelskirche homlokzatát, rögtön az észak-olaszországi templomok jutottak eszünkbe. (Nyári emlékek!) Ugyanis a Mihály arkangyalról elnevezett templom az első reneszánsz templom az Alpoktól északra. Belső tere is különleges: 20 m-es dongaboltozata csak a római Szt. Péter bazilikához hasonlítható. Szellemiségében az ellenreformációhoz köthető. (A bajorok és az osztrákok nem kértek a reformációból.) Kétségkívül megkötötték az augsburgi békét, de a tridenti zsinat is szorgalmasan ülésezett.
     V. Albrecht herceg 1556-ban kötött egyezséget a jezsuita renddel, hogy templomot építenek és iskolát alapítanak Münchenben. A tervet fia, V. Vilmos valósította meg a holland Friedrich Sustris vezetésével (1583-1597). V. Vilmos esküvőjét mutatta be a harangjáték a városház tornyán, s szobra itt a homlokzaton a templom kicsinyített másával látható.

     A két kapu között Mihály arkangyal taszítja a pokolba a sátánt. Hubert Gerhard alkotása. S ugyanez a motívum ismétlődik meg a barokk főoltáron: Christoph Schwarz képén Mihály és angyalai harcolnak a gonosszal. Jó kontraszt a bejáratnál levő szelíd angyalszobor, szintén Hubert Gerhard műve. Minden kor megtalálja a hőseit. (Lelkileg már készülődtek a harmincéves háborúra [1618-1648], melyet Halász Előd a német történelem egyik legtragikusabb korszakának nevezett. 1608-ban megalakult a Protestáns Unió, 1609-ben a Katolikus Liga. Az Altöttingben eltemetett Tilly gróf az utóbbi hadvezére volt. A harmincéves háború tükre A kalandos Simplicissimus c. regény, melynek egyik epizódjából Brecht a Kurázsi mamát írta.)

Létrán az ünnepért

Létrán az ünnepért

     Végezetül, mielőtt betekintünk a mai, békés templomba, érdemes felidézni a Jelenések könyvét: "És háború támadt a mennyben: Mihály és angyalai harcra keltek a sárkánnyal, és a sárkány is harcra kelt angyalaival együtt, de nem tudott felülkerekedni; és helyük sem maradt többé a mennyben. És levettetett a hatalmas sárkány, az ősi kígyó, akit ördögnek és sátánnak hívnak, aki megtéveszti az egész földkerekséget; levettetett a földre, és vele együtt angyalai is levettettek." (Jel, 12, 7-9)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.