Unter den Linden

                                                                                             2013. febr. 21., 3. nap

      Az S-Bahnnal a Brandenburgi kapuig mentünk, s amikor a föld mélyéből a felszínre emelkedtünk, csodálatos érzés fogott el minket: újra végigsétálni az Unter den Lindenen! (= A hársfák alatt) S bátran átmehetünk a Brandenburgi kapu alatt! Eszembe jut a 1968-as év, amikor először pillantottam meg Kelet-Berlin felől a Quadrigát! (Négylovas kocsi.) Fal zárta el az utat, s nagy ívben kordon vette körül a diadalívet.

      A klasszicista stílusú Brandenburgi kapu 1788 és 1791 között épült, Karl Gotthard Langhans alkotása. Mintája az Akropolisz kapuzata volt. A tetőn a Quadriga, rajta a Győzelem istennője, Gottfried Schadow műve. A Pariser Platztól, a Brandenburgi kapu keleti oldalától mintegy 1,5 km hosszan vezet az Unter den Linden egészen a Schloßbrückéig (Kastély híd). Sok fontos intézmény, nevezetes épület található itt. A 16. században még szinte semmi nem adta jelét a későbbi építési láznak. A választófejedelem a Stadtschloßból (Városi kastély) erre indult lovas kocsin vadászni. Később a 17. században az út mellé diófát és hársfát (Linde) ültettek. Majd felépült a Kronprinzenpalais (a trónörökös palotája), s I. Frigyes a korszellemnek engedelmeskedve, megalapította a Művészeti Akadémiát (1696) és a Tudományos Akadémiát (1700). A királynő is ezen az úton ment a Charlottenburgi kastélyba. [A Művészeti Akadémiának a 90-es években Konrád György volt az elnöke. Idézet egyik beszédéből: "Gondoljuk meg, hogy nem vagyunk alárendeltjei sem politikai, sem üzleti, sem világnézeti-vallási megfontolásoknak, az akadémia független, rendeltetése szerint éppenséggel a művészet autonómiáját kell a maga tekintélyével megtestesítenie, annak kell nyomatékot adnia, azt kell védelmeznie." (Egy berlini műteremben, Palatinus, 1999) Konrád tegnap indult Gauck elnök meghívására Berlinbe. 2013. máj. 25.)

     Forduljunk most újra kelet felé! (Ex oriente lux!) Jobb oldalt az Adlon szálló, Berlin legelegánsabb, legismertebb szállodája. 1907-ben nyitották meg, s éppúgy mítosszá vált , mint a Brandenburgi kapu vagy a Reichstag. A mi szívünket persze jobban megdobogtatja a Magyar Nagykövetség épülete, melyet 1999 és 2001 között Sylvester Ádám tervei szerint újult meg. Egy nagy ugrással következzen a Humboldt Egyetem, melynek főépületét Johannes Boumann tervezte, s 1748 és 1766 épült Henrik herceg számára. Magát az egyetemet 1810-ben alapították. Az első rektora Johann Gottlieb Fichte, a nagy filozófus volt. A két Humboldt-testvér szobra 1883-tól áll az előtérben. A Neue Wache (Új őrház, 1818), a német klasszicizmus főműve, Karl Friedrich Schinkel tervei alapján készült. Miként a múltban, ma is emlékeztet a háborúkban elesettekre, az ártatlanul elpusztítottakra. Végül a barokk Zeughaus (Fegyverraktár), az Unter den Linden legrégebbi épülete következik. Tervét a francia Francois Blondel készítette el. A megvalósítást 1694-ben Johann Arnold Nering kezdte el, majd Martin Grünberg, Andreas Schlüter folytatta, végül 1706-ban Jean de Bodt (ismét egy francia) fejezte be. Ma a Német Történeti Múzeum van falai között. A másik oldalon az Operaház épületét, Berlin legrégebbi operaházának homlokzatát látjuk. 1741 és 1743 között épült Knobelsdorff tervei szerint - az olasz Palladio stílusában. 2010-ben a felújítási munkálatok miatt bezárták. Előreláthatólag 2015-ben nyílik meg újra.

     Végül vessünk egy pillantást a Dómra, majd tekintsünk végig utunkon. (A felvétel az ideiglenes Humboldt-Box ablakából készült. Balra a Kronprinzenpalais, jobbra a Zeughaus, középen a Schloßbrücke.)

 

     Visszafele betértünk a Madame Tussaud panoptikumába, mely nagyon kellemes élmény volt. Egy kis történelem: az első Tussaud-kiállítás Londonban nyílt 1835-ben. 1884-től van a mai helyén. 1971-ben Amsterdam, majd Las Vegas, New York, Hongkong, Sanghaj, Washington. 2008-ban Berlin, 2011-ben Bécs. Felteszek néhány képet névtelenül, csak számmal. Arra kérem olvasóimat, írják meg, kiket ábrázolnak a majdnem élő figurák. (Hitler is szerepel a gyűjteményben, de el van zárva egy kis kalickában. Hogy ne lehessen vele pózolni? Mindenesetre ő az egyedüli, akiről nem lehet fényképet készíteni!)

     Utolsó állomásunk az Aquadom és a Sealife-kiállítás volt. Az Aquadom egy hatalmas, henger alakú torony, melynek a közepén az üvegfalhoz simulva egy lift visz fel a magasba. A felvonót óriási akvárium veszi körül, ahonnan a halak tágra nyílt szemmel bámulják a fölösleges pénzzel rendelkező turistákat. A Sealife képei magukért beszélnek.

Mindenki megérdemli a Currywurstot!

Olcsó és finom

Olcsó és finom

 Marlene Dietrich: Untern Linden

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.