Német lapokat olvasva

                                                                          2013. febr. 24., 6. nap

     Vasárnap. Esik a hó. Csak egy kis kínai étterembe merészkedtünk ki. Valóban apró volt, de berendezése elegáns, a választék nagy, az ételek ízletesek. Mellette egy magyar bolt: vasárnap zárva. A kirakatban szalámit és piros paprikát láttunk. Vendéglátónk finom muskotályos bort szokott itt vásárolni. Alig járnak a kisváros utcáin.

     Délután vendégek jöttek Falkenseeből. A Kaffee und Kuchen (általában 4 órakor) hagyomány itt: finom sütemény, sok kávé. Felidézzük a múltat, eltervezzük a jövőt. A végén pezsgő!

Lapszemle

      Este sokat olvastam. Most nemcsak a MAZ-t lapoztam végig, hanem sokféle újságból válogattam. Nem mérlegeltem, hogy az adott lap milyen politikai irányzatot képvisel. Csupán a tényekre voltam kíváncsi.

     Tehát: mikor lesz kész az új berlini repülőtér (BER)? Nem 2013-ban? Talán 2014-ben? Vagy csak 2017-ben? És a hamburgi Elbphilharmonie? 2007-ben kezdődött az építkezés. És a Stuttgart 21, az új közlekedési csomópont? Vagy vegyünk egy kisebb projektet, az berlini Operaház felújítását az Unter den Lindenen. Mikor lesz kész? 46 millió eurót terveztek, s most 288 milliónál tartanak. Van viszont egyet nem értés, vádaskodás.

Elbphilharmonie_Juni_2012_2 wikimedia.org

Elbphilharmonie_Juni 2012                               wikimedia.org

     Bábel tornyának építése így történt: „Most még egy nép ez, - mondta az Úr - és mindnyájuknak egy a nyelve. De ez csak kezdete annak, amit tenni akarnak. És most semmi sem gátolja őket, hogy véghezvigyék mindazt, amit elterveznek. Menjünk csak le és zavarjuk ott össze a nyelvüket, hogy ne értsék egymás nyelvét!”

Brueghel: Bábel tornya, 1563, Bécs     epiteszforum-hu

Brueghel: Bábel tornya, 1563, Bécs          epiteszforum-hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.