Hennigsdorf bei Berlin

                                                                                         2013. febr. 20., 2. nap

     Hennigsdorfban volt a szállásunk. Ez a kisváros egy macskaugrásra fekszik Berlin határában, északnyugati irányban. Kb. 25000 lakosa van. Csendes városka. Nem is gondolná az ember, hogy jelentős ipari potenciállal rendelkezik.  Itt van pl. az Elekrostahlwerke, mely a Riva-konszernhez tartozik, vagy a kanadai Bombardier (korábban LEW), mely vasúti kocsikat készít…
     A nyugodt kisváros az évek során egyre színesebb lett. Korábban, mint az NDK része, el volt vágva Nyugat-Berlintől, még a Havelt is fal vette körül. Ma már nagyon könnyű az S-Bahnnal Berlinbe utazni. (Egyébként irigylésre méltó a főváros közlekedési hálózata. Persze vannak távolságok, de mindenhova gyorsan el lehet jutni. A vonatok, a földalatti, villamosok, buszok, a pályaudvarok nagyon jó állapotban vannak.)
                                                                                         *
    Reggeli teámhoz – ahogy kimondtam óhajomat – kis szeletke gyömbért is kaptam. (Hozzá kell tennem: a barátság nagyon-nagyon régi.) E.-nek kedvence a Schusterjunge nevű zsömle volt. Esik a hó. A lakásban mindenütt hűvös van. Most látom a szabályzó abszolút nullára van állítva. A jó meleg dunna alatt persze nem fáztunk.
     Elindultunk első hennigsdorfi sétánkra. Eleinte nagyon csíptek a mínuszok. Később persze ide is beköszöntött a napsütéses tavasz.

                                                                                     *
MAZ

     Minden nap áttanulmányozom, miről ír a Märkische Allgemeine Zeitung. A Märkische a Mark (őrgrófság) szó melléknévi formája. (Lásd még: Mark Brandenburg)

Brandenburg tartomány       hu.wikipedia.org

Brandenburg tartomány hu.wikipedia.org

- Platzek, Brandenburg tartomány miniszterelnöke „hirtelen” a népszavazás eredménye mellé állt. (Ilyen még sose volt!) Az „istenadta nép” azt szeretné, hogy szüntessék be az éjszakai repülést, s ez ellentmond a gazdasági érdekeknek.
- Münch szerint az iskolai buktatás nagyon drága, s egyáltalán nem hatékony.
-Emlékeztek arra, mit üzent Hajnóczy hangyája La Fontainnek? Andreas Schmidt-Schullernak most jutott eszébe, hogy ugyanezt kellett volna mondania a Stasi (Állambiztonság) embereinek, amikor azok rávették, hogy jelentsen. Az újságíró szemére vetette, hogy amikor a színész 2006-ban könyvet adott ki életéről, s ebben egy szó sem esik arról, arról, hogy beszervezték. Egyébként mulatságos, miket írt akkoriban Schmidt-Schuller: pl. Gerhard Meyer (1915-2002) rendezőről: az ideológiai eligazításon hátul ült, és egész idő alatt nevetgélt. Milyen ismerős!!
                                                                                        *
     Este a TV-ben a Nacht über Berlin (Éjszaka Berlin fölött) c. filmet vetítik. A megrendezett dráma váltakozik az eredeti felvételek kockáival (a Reichstag felgyújtása). Azt a nyomasztó időszakot mutatja be, amikor a nácik átvették a hatalmat. Az egyik főszereplővel az utcán találkoztunk:

 

Jan Josef Liefers

Jan Josef Liefers

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.