Botanischer Garten, Berlin-Dahlem

                                                                             2012. február 22., 4. nap

     Dahlem Berlinnek Steglitz-Zehlendorf kerületében, a főváros jó módú részéhez tartozik. Szép villák, előkelő tudományos intézetek, múzeumok találhatóak itt, nem utolsósorban a Botanischer Garten , mely 43 hektáron fekszik, s 22000 növényfajtájával Németország legnagyobb botanikus kertje.
     Az első botanikus kert a mai Lustgarten helyén, az ún. Museumsinselen (Múzeumsziget) volt. Később a schönebergi Hopfengartenbe (Komlóskert) költöztették (ma: Kleistpark). Innen kerültek a növények Dahlembe, a mai helyükre, ahol akkoriban burgonyaföld volt. 1910-ben nyitották meg hivatalosan.

 

     Figyelem! Egy perc múlva itt a S-Bahn, nekünk Wannsse irányába kell mennünk! 

     Tehát, mint mondtam, napijeggyel felszerelkezve (jött az ellenőr, felénk nyújtotta igazolványát!), indultunk tovább, s hamar megtaláltuk a Botanischer Gartent. A szabad terület, az óriási kert most nem volt vonzó, a növényeket hó borította. Először a Mediterrán világ növényeit bemutató üvegházba mentünk, majd bejártuk a hatalmas, sok részből álló központi épületet.
     Különösen feleségem örült a virágok, növények számtalan variációjának. Otthon is megszállottan gyűjti, gondozza a virágokat. Minden kis hajtást ujjongva fogad, minden növénynek felfedezi a szépségét. Számomra inkább azok a növények voltak izgalmasak, melyekből fűszereket, gyógyszert lehet kivonni, vagy valamiféle mindennapos élvezetet nyújtanak, mint a kávé vagy a kakaó. A mi világunk annyira készen bocsát mindent rendelkezésünkre, hogy minden tiszteletet megérdemelnek az első emberek, akik először jöttek rá, hogy melyik növény mire jó.
     A kaméliák és a rododendronok kihívó szépségükkel tüntettek. A kaktuszok érdekesek voltak, mint a morcos emberek, akiknek komorsága csak lassan olvad fel. 

     Innen Steglitzbe gyalogoltunk, ahol a Schloß bevásárlóközpontban újra Bockwurst enyhítette éhségünket. Aztán emeletes buszra szálltunk, s egészen a Potsdamer Platzig fentről, az első ülésből tanulmányoztuk a korábban Nyugat-Berlinhez tartozó városrész polgári miliőjét.

     A Potsdamer Platz tervezői talán azt akarták bemutatni a magasba törő épületekkel, hogy milyen fölényben van a Nyugat a Kelettel szemben. Mennyire fölösleges minden hivalkodás! Berlin sajátos arculata máshol keresendő!

 

MAZ-lapszemle (a múltkori írásban elmaradt!)

- Brandenburg turistaforgalma tavaly 4%-kal nőtt. Szívesen jönnek ide az emberek. Aláírom.

- A baloldal szociális igazságot akar: a gazdagok ne legyenek olyan gazdagok!

- Schavan (volt oktatási miniszter) beperli a düsseldorfi egyetemet, mert elvették tőle a doktori címet. (Hahaha!)

- Kulturális rovatban méltatják Ulickaját – a lelkiismeret hangja címmel. 70 éves lesz. Illene már olvasni valamit tőle.

- Meglepő, hogy Brandenburgban minden 7. híd rossz állapotban van. A felújításra nincsen pénz. A szakértők jelzik, hogy némelyiket le kellene zárni.

- Két halálesetet az influenza számlájára lehet írni. Ajánlatos a rendszeres kézmosás. Mostanában ne nyújtsunk senkinek se kezet, senkit ne öleljünk meg. Vendéglátónk mondja: az óvodában puszitilalom van!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.