Trier

I.

Térképünk,  www.germany.travel

Térképünk, www.germany.travel

      Triert Kr. e. 16-ban Augustus császár alapította a kelta-germán Treveri helyén, s nevet is adott neki: Augusta Treverorum. A város 70000 főnyi lakossággal a Római Birodalom egyik legnagyobb erődítése lett, . (Csak be kell járni a Porta Nigra hatalmas építményét, s rögtön megérezzük a hely fontosságát!) A középkorban a trieri érsek a Német-római Birodalom hét választófejedelmének egyike volt. 1794-től 1814-ig francia uralom alatt volt, 1815-től Poroszországhoz került. (Jelentősége ekkortól kezdett csökkeni, mert perifériára került.) Sok műemléke közül a római emlékek (Porta Nigra, a fürdők, az amfiteátrum, a bazilika maradványai), a dóm és a Miasszonyunk temploma a világ örökség részei.
      A Porta Nigra, a Fekete kapu a legjobban megmaradt római városkapu az Alpoktól északra. Neve a középkorban bukkant fel, s arra utal, hogy az eredetileg világos homokkő az idők folyamán megfeketedett. A köveket egyébként egyszerűen egymásra rakták, majd vaskapoccsal egybekapcsolták őket. Hogy egyben maradt az épület, egy remetének köszönhető. 1025-ben egy görög szerzetes, Simeon nevű, befalaztatta magát az épület keleti tornyába. Halála után a földszinten temették el, majd szentté avatták, és a kapuból két egymás fölött levő szinten templomot alakítottak ki tiszteletére. Napóleon állíttatta vissza a városkapu eredeti formáját.

 

II.

      A trieri Sz. Péter dóm Németország legrégebbi temploma. 1700 év nyomta rá bélyegét. Az európai művészet történetének minden korszaka képviselteti magát. Eredetileg Konstantin császár anyjának, Ilonának a háza állt itt. Az első bazilikát, melyet később bővítettek, Kr. u. a 3. évszázadban építették fel. Ez a népvándorlás során elpusztult, majd újjáépítették, de igazából Poppo érsek alatt újult meg. A francia gótikát idéző kerengő a 13. századból való. A harmincéves háború utáni keleti kórus román stílusú, majd a 18. században egy tűzvész után több új barokk stílusú oltár, síremlék készült.
      Nem láthattuk a dóm nagy kincsét, a Szent Köntöst, mert csak ritkán kerül avatatlan szemek elé. Jézus viselte a keresztre feszítés előtt. Ugyanakkor egy Krisztus keresztjéről való szent szöget is őriznek itt!
      Kétségtelenül kellemes város Trier. Másrészt érzed, hogy nem akárhol jársz: évezredek üzenetét olvashatod le a falakról. Oszlopok, freskók, szobrok sugallják: „sok nemzedék sora / sorakozik végtelen / örök láncolatban.” (Goethe).

III.

      Marx Károly Trierben született 1818-ban. Szülőházát nem volt nehéz megtalálni: Brückenstraße 10. (Egyedül én akartam a csoportból látni: így múlik el a világ dicsősége!) Marx apja, Heinrich Marx, haladó gondolkodású ügyvéd volt, anyja inkább a háztartással volt elfoglalva. A szülőház ma múzeum, s a maga nemében az egyetlen Németországban. A barokk homlokzatú polgári lakóházban 12 teremben mutatják be Marx életét és munkásságát, származását, családját, a londoni száműzetésben eltöltött éveit. 1819-ben az apa megvásárolta a Simeonstraße 8-as számú házat a Porta Nigra közelében. Itt keresztelték meg a Marx-gyerekeket 1824-ben. Karl az érettségiig (1835) ebben a házban lakott. (12 éves koráig csak az apja tanította.)
      Marx jelentőségéről Heller Ágnes írt esszét Marx és a marxizmus ma címmel. (Holmi, 2003/2) Ide illik egy szellemes idézet: „Marx egy alkalommal kijelentette: ’Nem vagyok marxista, Karl Marx vagyok’, és igaza volt.”

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.