Luxemburg

      Triertől csak egy macskaugrás Luxemburg, ez a pici ország óriási GDP-vel. A határ után hamarosan megérkeztünk a fővárosba. (Luxemburg fővárosa Luxemburg.) Először az Arany hölgy (Az önkéntesek emlékműve) körül gyülekeztünk, s itteni vezetőnk, Földes György szavára figyeltünk, aki elmondta volna Luxemburg minden titkát, ha nem szakította volna félbe egy óriási felhőszakadás. (Az év ¾ részében esik az eső.)

      Erődváros volt Luxemburg. Mintha egy bástya tetején állnánk, s onnan néznénk szét. Itt nincsenek parkok, kertek, széles utcák. 900 éves falait 1867-ben bontották le. Nemrég egy érdekes beszámoló jelent meg a városról a  Jelenkor c. folyóiratban. Szolláth Dávid a következőképpen írja le a várost:

     „Luxemburg városát két meredek és kacskaringós völgy szabdalja részekre, ettől eleinte nehéz átlátni. A szakadékos völgy előnyeit kihasználták a város urai a klasszikus hadászat évszázadai során. A kanyon a nagy, hurkos kanyarokkal szinte teljesen körbeveszi a városmagot, erre a természetes védvonalra építették rá a falakat és bástyákat. A fennsík felőli részt is erődrendszer övezi koncentrikus körökben. Luxemburg vára bevehetetlen.”

      Ma a világ egyik legfontosabb pénzügyi központja, az EU egyik fővárosa. Az Európai Parlament nemcsak Brüsszelben és Strasbourgban van otthon, hanem Luxemburgban is: itt van a Főtitkárság, az Európai Unió Bírósága és Számvevőszéke. Ismerősen cseng a kis luxemburgi határfalunak, Schengennek a neve, ahol aláírták a megállapodást az Unión belüli határellenőrzés megszüntetéséről.

      Az ország alapterülete 2586 km². Lakóinak száma ca. 550 000. Ennek az 50 %-a külföldi. Ezek közül a legtöbb portugál, olasz, spanyol és francia. Hivatalos neve: Luxemburgi Nagyhercegség. Uralkodója – röviden - Henrik (Henri), született 1955-ben. Naponta bejár a parlament melletti palotájába dolgozni. Egy feladata van: az ország képviselete, a vendégek fogadása, a luxemburgi cégek külföldön való „eladása”, a külföldi cégek Luxemburgba csábítása. A miniszterelnök Xavier Bettel (1973) korábban a város polgármestere volt. Jean-Claude Juncker helyébe lépett, aki 18 évig volt itt miniszterelnök. Bettel tulajdonképpen fiatalember, s amikor föleszméltünk, hogy a miniszterelnöki hivatal előtt állunk (régi polgárház volt), s nincs semmi őrség, s Bettel szabadon jár-kel a városban, meg lehet szólítani, mindenki nagyon elcsodálkozott. Ugyanakkor a nagyhercegnek nem lehet kérdést feltenni! Luxemburg egyébként a kompromisszumok országa. A 60 tagú parlamentben mindenféle párt helyet kapott, meglepetésünkre még a kommunisták is.

      Ha már a munkáról van szó, érdemes megjegyezni, hogy a főváros lakóinak létszáma 100 000. Ennek 60 %-a külföldi. Napközben a létszám 200 000-re duzzad. A munkahelyek 70 %-án külföldiek dolgoznak.
      Az országnak három hivatalos nyelve van: a luxemburgi, mely nagyon hasonlít a németre, de nem tekinthető nyelvjárásnak, hanem önálló nyelvnek. Továbbá csaknem minden luxemburgi beszél németül, az államigazgatásban pedig a francia nyelv használatos.
      Befejezésül néhány szó a nélkülözhetetlen nyelvtanulásról. A kisdiák, amikor hat éves korában elkezdi az iskolát, először német nyelven tanul minden tantárgyat. A második évben a franciát idegen nyelvként kezdi el. A 7. osztályban (itt a 1. gimnáziumi osztály) a matematikát franciául folytatja. A 8. osztályban jön az angol, mint idegen nyelv. S két év múlva a 10. osztályban a németet franciára váltják, minden tantárgyat franciául fejeznek be.
      Irigylésre méltó, hogy egy érettségizett luxemburgi diák hány nyelven beszél! Nem véletlen, mert amit Jancsi megtanult, János sem felejti!

Luxemburg folytatás

Izgalmas város:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.