Szécsény, Balassagyarmat

     Keresztülvágtunk a Cserháton, s Hollókő mellett elhaladva, folytattuk utunkat Szécsény felé.

Csöndes utca

Csöndes utca

      Szécsény kellemes, nyugalmas kisváros. A története hasonló a többi magyar városhoz. Először 1219-ben említik a nevét egy periratban. A XII. századtól a Kacsics nemzetség birtokolta, velük volt rokonságban Szécsényi Tamás, aki a ferences kolostort is alapította. 1552-ben elfoglalta a török. Nem kevés időnek kellett eltelnie, míg a Borjúpástréten (1705) vezérlő fejedelemmé választották Rákóczi Ferencet.
      Nem kellett sokat gyalogolnunk, hogy végigjárjuk a nevezetességeket. A Forgách-kastélyban ma a Kubinyi Ferenc Múzeum működik (vadásztörténeti kiállítás). A Tömlöcbástya és a városfal maradványa a régi időkről tanúskodik. A gótikus stílusú római katolikus templomot 1332-ben emelték. Később sok átalakuláson ment keresztül. A török időkben dzsámivá alakították át. A szentély közelében megmaradt ebből az időből egy török imafülke, azaz mihráb. A kolostorban megtekintettük még a Rákóczi-emlékszobát.

     Balassagyarmat Nógrád megye székhelye volt 1790-től 1950-ig. Ez év (2014) októberéig Salgótarján volt a megyeszékhely. Most visszatért – igaz váratlanul – a hagyomány, mely a régi időkbe nyúlik vissza.
Azt nem is tudtam, hogy Balassagyarmat 2005-ben az Országgyűléstől megkapta Civitas Fortissima (a legbátrabb város) címet, mivel 1919-ben a polgárok s az őket támogató katonák kiverték a bevonuló cseheket. Erre a történelmi tettre egy allegorikus szobor is emlékeztet. Alkotója az a balassagyarmati születésű Párkányi Raab Péter, akinek a Szabadság téri emlékműve oly heves tiltakozást váltott ki.

      Figyelmünket inkább a klasszicista stílusú, 1824 és 1835 között épült vármegyeháza kötötte le, melynek falai között hivatalnokoskodott 1842 és 1848 között Madách Imre. 1871 és 1873 között pedig Mikszáth Kálmán gyűjtötte itt tapasztalatait későbbi műveihez, és itt hódította meg főnöke lányát, Mauks Ilonát. A történész Nagy Iván adományából épült Palóc Múzeumban (1914) meghatottan néztük Mikszáth gyermekeinek játékait, a lovat, a báránykát és a nyulat.

     A város polgári iskolájában tanított a zaklatott életű Komjáthy Jenő. Babits Mihály így írt róla: „a mienk volt, teljesen, kizárólag, a mi költőnk, gyökerünk a múltban, erőnk a jövőben.” Ez nem meglepő. Olvassuk csak el Komjáthy néhány sorát:

      „ Rossz a világ? Légy jó tehát magad!
       Üres a lét? Adj tartalmat neki!
       Az ember szolga mind? Légy te szabad!
       Hídd a sorsodat bátor versenyre ki!”
                                        (Emléksorok)

Itt tanított Komjáthy

Itt tanított Komjáthy

      Ha már szobor kell, legyen az Petőfi szobra, Borbás Tibor (1942-1995) műve, melyet 1977-ben állítottak fel, arra emlékeztetve, hogy a költő 1845-ben és 1847-ben az egykori Balassa Szállóban töltött egy éjszakát. Találó a száguldó, szinte repülő költő szoboralakja.

Petőfi lendülete

Petőfi lendülete

       Végezetül 1905 és 1908 között a városban élt a gyermek Szabó Lőrinc. Miskolcról vezetett ide az útja, majd Debrecen és Budapest következett. Élete vége felé a Tücsökzenében (1947, 1957) így örökíti meg ezeket az éveket:

              Templom utca 10

        Templom utca 10? Csak rágondolok.
        Zár, kapu enged, árnyként suhogok,
        s ugyanakkor döngő falak között
        a kapualjat megrázva döcög
        egy régi szekér. Nefelejcs, dáliák.
        Saját magamban haladok tovább.
        Tornác épül, derékszögben törik,
        vadszöllő rakja föl hullt díszeit,
        hátul a kertben, ébred a liliom,
        s negyvenéves nyár gyúl egy ablakon.
        Átcsapok az üvegen, mint a fény.
        A konyhában az anyám jön elém,
        kísértet, mint én. Bent még két szoba:
        itt fekszem (orbánc!), ott bámulom a
        szikrázó karácsonyfát... - Állj, ki vagy?! -
        Az Egyedüli Jelen. - A tudat? -
        Az Idők Együtt. - Mehetsz! - Mint a víz,
        fut s áll a tükröd, Templom utca 10!
                                 (Tücsökzene, 31)

     Nógrád megye még sok látnivalót rejteget: Mohora, Horpács, Csesztve, Alsósztregova (Dolná Strehová), Szklabonya (Sklabina).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.