Séta a Várban

    

A térkép, falanszter.blog.hu

A térkép, falanszter.blog.hu

     Minden változik. Ez természetes.  A régi lehanyatlik, majd feltámad, és kifényesített álarcban lép elénk. Persze egy bizonyos kor után az ember már idegenkedik, sőt fél az „újtól”. Elhatároztam, hogy még egyszer végigjárom a budai várat, s megpróbálom megérteni, bár alapfokon, mi lesz az elkövetkezendő néhány évben.

     Az első és legfontosabb, hogy a miniszterelnök a Várszínház (volt Karmelita kolostor) épületébe fog költözni. Az átépítés már megkezdődött. Új épületet terveznek az egykori Tábori püspökség helyére az ún. Püspök kertbe. Fel fogják építeni az egykori lovardát, a főőrségi épületet és a Stöckl-lépcsőt, mely a palotához vezetett.
     Ugyancsak várható, hogy a Belügyminisztérium az Úri utca 49-51., illetve az Országház utca 28-32. szám alatti ingatlanegyüttesbe fog költözni. Itt most az MTA intézményei vannak. Ugyancsak érdekes fejlemény, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium a Szentháromság tér 6. szám alatti ingatlanban kap helyet. Jelenleg itt még – többek között – a Magyar Nemzeti Levéltár található.

     Kezdjük el várnéző sétánkat! A Dísz tér lesz első állomásunk az első állomásunk, ahol a volt Honvéd Főparancsnokság félbevágott épülete fogad.

2016

2016

     Az eredetileg nagyvonalú, reneszánsz épület több lépcsőben készült el. A déli szárny, a Honvédelmi Minisztérium építése 1879-ben kezdődött el Kallina Mór tervei szerint, s már 1882-re készen állt. 1888-ban kapcsolódott hozzá az északi rész, majd 1897-től a Honvéd Főparancsnokság, melynek a homlokzata a Dísz térre nézett.

Honvéd Főparancsnokság, mult-kor.hu

Honvéd Főparancsnokság, mult-kor.hu

     Az építészről néhány szó: Kallina Mór (1844-1913) Morvaországban született. Prágában és Bécsben tanult építészetet, majd Otto Wagner irodájában dolgozott. A Pesti Izraelita Hitközség Otto Wagnert kérte föl a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga megtervezésére. Így kerül Kallina Budapestre.

     Az 1945-ös pusztítás után a felújítás csak 2012-ben kezdődött el. A munkálatokat Deák Zoltán irányította. Az első kiállítás 2014-ben a Zsolnay gyár történetét mutatta be Egy zseniális család címmel. 2015-ben rendezték meg a nagy Csontváry-kiállítást.

     Amit már nem láthatunk: a Honvédelmi Minisztériumtól délre volt József főherceg palotája. 1897-ig itt működött a Honvéd Főparancsnokság, míg a Dísz téri épületet át nem adták. A háború végén ez is súlyos sérüléseket szenvedett, s mi tagadás, észre sem vettem, hogy 1968-ban, - húsz éves voltam akkor -, eltűnt egy romos épület a várban.

Irodalom:
     epiteszforum.hu
     falanszter.blog.hu
     mult-kor.hu
     wikipedia.hu
     Interjú Marosi Ernővel, ÉS, 2016/15
     Rostás Péter válasza, ÉS, 2016/16

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.