Sárvár

1. nap (okt. 4.)

     Nagyon korán keltünk, s jó hidegben (2 Cº) indultunk a Déli pályaudvarra. Sötétség, alig néhány ember bóbiskolt a homályos, elhagyott, rideg váróteremben. A vonaton értesültünk róla, hogy Márkónál megsüllyedt a pálya: kiszállás Veszprémben. Türelmetlen várakozás a pótló buszokra. Herenden vissza a vonatra. És mindig későn mondják meg, hogy melyik kocsi az, amelyet nem kapcsolnak le. Ilyenkor a jelszó: előre, mindenen át.

     Álmomból E. ébreszt, lehet hogy megérkeztünk Sárvárra. Villámgyorsan ledobáljuk csomagjainkat, leugrálunk. S valóban, a hosszú hársfasor Sárvár központjába visz. A szállodában leadjuk a holminkat, majd hosszú felfedező sétára indulunk. Feltűnik a vár, a bíróság épülete, a városháza. A várkertben hírességek (Tinódi, Sylvester János) emlékművei.

2. nap (okt. 5.)

     Végre sikerült kialudni magunkat. Reggeli után a Téglagyári tavat érintve először a Csónakázó tóhoz jutottunk. Mély csend fogadott minket. Nádas, óriási fák övezik a tavat, s a vízen átívelő hidat. Lassan a fürdő felé indultunk. Szép volt – kívülről. Mind a ketten alaposan meg voltunk fázva, s nem akartuk a dolgot súlyosbítani. Inkább újra a vár felé vettük az irányt. Most sütött a nap. Remélem, a felvételek is tükrözik a kellemes őszi időt.

     Nádasdy Tamással (1445-1562) kezdődött Sárvár fénykora. Az ország egyik leggazdagabb főura, művelt politikus, diplomata, hadvezér, 1554-től a Magyar Királyság nádora pártolta a kultúrát. Sárvárott iskolát, nyomdát alapított.

     Sylvester János 1534-ben került Nádasdy szolgálatába. Tanított iskolájában, vezette a nyomdát. A Grammatica Hungarolatina c. műve, a magyar nyelv első tudományos rendszerezése. 1539-ben jelent meg latin nyelven. A sárvári nyomdában készült az első magyar nyelvű könyv 1541-ben. Sylvester ugyanis lefordította a teljes Újszövetséget. Nevéhez fűződik az első magyar hexameteres vers is!

     Tinódi Lantos Sebestyén itt halt meg Sárvárott. Itt nyugszik, bár sírhelye ismeretlen. Haláláról (1556) Nádasdy egyik szolgája így tudósít: „Tinódi Sebestyén immár megvetve ezt a földi muzsikát, Istenhez tért, hogy ott az angyalok közt sokkal jobbat tanuljon.”  Ez kritika volna? Mindenesetre verses krónikáiban olyan szókapcsolatokra bukkanunk, melyek Balassi, Zrínyi műveiben ragyognak fel.
     A harmadik képen látható a régi iskola és a nyomda utódja. Itt tanított az 1883/84-es tanévben Gárdonyi Géza.

     A termeit végigjárva, találkozhattunk Nádasdy Ferenc (1555-1604) arcképével. Ő volt a híres, a török által is nagyra becsült „Fekete bég”, aki folytatta apja művészetpártoló tevékenységét. Számára is fontos volt a nyomda. Harcolt, birtokot irányított, támogatta a kultúrát. Udvari papja, Magyari István az ő támogatásával készítette el Az országban való sok romlásoknak okairól c. vitairatát (1602). Nem kisebb személyiség, mint Pázmány Péter tartotta fontosnak, hogy válaszoljon Magyarinak. (1603) Név nélkül, de jól felismerhetően a Fekete béget ábrázolja Körössényi Tamás szobra, (1985).

 

     Egy másik Nádasdy Ferenc (1623-1671), a "Fekete bég” unokája, tragikus haláláról híresült el. Részt vett a Wesselényi-összeesküvésben. Társait Bécsújhelyen, őt Bécsben végezték ki.

     Végül a sok-sok terem labirintusa után az Arborétum, a százados fák, a természet simogató varázsa következett. Bejárata a vár hátsó bejáratával szemben rejtőzik. A város kellős közepén!!!

3. nap (okt.6.)

     Újra végigjártuk a már ismert helyeket. Milyen ismeretlen volt minden, amikor először húztuk végig bőröndünket a Hunyadi utcán.

     Elérkezett a búcsú pillanata. Amikor becsapódott mögöttünk a szálloda ajtaja, s szaporázni kezdtük lépteinket, megállt mellettünk egy autó. Egy idősebb hölgy felajánlotta, hogy kivisz bennünket a vasútállomásra! Így történt, hogy félórával előbb ott méláztunk, amikor bemondták, hogy két gyorsvonat érkezik Sárvárra. Az egyiknek Budapest, a másiknak Szombathely volt az úti célja. Kirohantunk a peronra. Hogy melyik vonat megy Pestre, arról eltértek a vélemények. A többségre hallgattunk, s szerencsésen megérkeztünk a Keleti pályaudvarra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.