Pécs, Palatinus Szálloda

         A Palatinus Szálloda falán egy márványtábla figyelmeztet arra, hogy itt volt a Hamerli család műhelye és lakóháza.
     A 21 éves Hamerli János 1861-ben folyamodott a városban iparengedélyért. Először a Kis Flórián utcában rendezte be műhelyét, majd a Fő utca 5. alatt. (Ma Király utca.) Rövid bécsi kitérő után 1874-ben újra visszatért a városba. Később a Tettye-patak mellé, a Puturluk nevű városrészbe költözött. Puturluk? Weöres Sándor egyik verséből volt ismerős ez a név: „kirakó-játék a Tettye / lenn behorpad Puturluk.” (Álom a régi Pécsről)
     Miután Hamerli János 1895-ben meghalt, fiai folytatták az egyre jelentősebbé váló kesztyűgyártást. Olyan sikerrel, hogy 1941-ben Vácott új gyárat építettek. Ám 1945 után hamarosan elkövetkezett az államosítás, s a késő nemzedék nem is tudhatta, ha nem volt otthonos Pécs történelmében, hogy a Pécsi Kesztyűgyár tulajdonképpen a Hamerli családnak köszönhette létét. Az egyik unokát, Hamerli Károlyt, aki folytatta a mesterséget, 1972-ben nyugdíjazták. 1985-ben halt meg. A cég történetét a siklósi várban mutatja be egy kiállítás.

     Az egykori lakóház és műhely helyén ma a szecessziós stílusú Hotel Palatinus áll, melyet Hamerli Imre építtetett 1915-ben. (Eredetileg Pannónia volt a neve.) Tervezője a neves pécsi építész, Pilch Andor volt. 1924-ig volt a család tulajdonában. Nagyterme kiemelkedő kulturális eseményeknek adott helyet. 1923-ban Bartók Béla játékát élvezhette itt a közönség. Műsorán Scarlatti, Debussy, Beethoven, Kodály művei szerepeltek. Saját alkotásai közül eljátszotta a Medvetáncot, az Este a székelyeknél c. művét és az Allegro barbarót is.    

    
     Reggel 4-kor csörgött az óra, hogy ébredjünk a „valóra”. A Népligetből induló busz oly sok helyen megállt: Dunaújváros, Bonyhád, Paks. (Itt egy kicsit behúztuk a nyakunkat. Az írás is eltűnt az eBookról.) Tizenegy fele léptük át a szálló ajtaját.
                                                                                 2014. febr. 14. 

Irodalom
Nagy – Ledniczky: Pécsi séták
Ifj. Bartók Béla: Bartók Béla műhelyében 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.