Pécs, a Vasváry-ház

 

A Vasváry-ház

A Vasváry-ház

         A Király utcának, úgy látszik, sok nevezetessége van. Nem messze a Palatinus Szállótól figyeltünk fel a Vasváry-házra, mely az 1841-ben született vaskereskedőről kapta a nevét. A bajor eredetű család neve eredetileg Traiber volt. Ferenc József 1882-ben engedélyezte a Vasváry név használatát. (I. Lipóttól nemességet kaptak.) A gazdagon díszített homlokzatú, Király utcai lakóházon kívül a présházuk is figyelemreméltó: az Alsómakár dűlőn levő épület „tipikusan Firenze környéki, kétszintes házra hasonlít.” Még gyönyörűbb az ún. Vasváry-telepen levő pompás háromszintes villa, mely ma a Pécsi Akadémiai Bizottság székháza. Minden mennyiségben Zsolnay-művek! Sajnos nem tudta, hogy ide feltétlenül el kellett volna zarándokolnom. (Legközelebb!!!)

Vasváry villa commons.wikimedia.org

Vasváry villa commons.wikimedia.org

     Térjünk vissza a Vasváry-házba! 2014 decemberében nyitották meg itt Lantos Ferenc állandó kiállítását. A festő 1929-ben született Pécsett, s az alkotó munka mellett a tanítás is szívügye volt.* Önmaga így fogalmazta meg ars poeticáját: „Értelmes, tiszta és szép formákkal kell megtervezni és benépesíteni környezetünket, hogy környezetünk is ennek megfelelően értelmet és rendet sugározzon vissza.”

     A Péchy Blanka Emlékszobában Pécs művelődéstörténeti emlékeit tekinthetjük át. Az egyik fényképen az ifjú Weöres Sándor is látható. Péchy Blanka (1894-1988), a kiváló színész és nyelvművelő, Bajor Gizi évfolyamtársa volt. 1974-ben-ben indította el a Magyar Rádió Gondolat c. műsorában a „Beszélni nehéz!” rovatot, mely később önállósult, és önálló mozgalom lett. Gyorsan múlnak az évek. Ma is hallom a hangját, s Lőrincze Lajosét is (1915-1993), aki 1952-től 1991-ig tanította az egész országot.

Utoljára pillantsunk be a Lépcsőházba és a Szalonba!

     S minő izgalmak várnak még ránk Pécsett?
* Most olvasom a hírt, hogy a festő 2014. dec. 20-án elhunyt.
Irodalom:
Nagy – Ledniczky: Pécsi séták
Lantos Ferenc, 2006, szerk.: Pincehelyi Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.