Kecskemét és környéke

     Délelőtt a tanyán

     Először a Varga-tanyára vitt a busz. Ez tulajdonképpen gazdag turistacsalogató oázis, melyben gyönyörű vendégházak várják a nyaralókat. A szellős étteremben zene szól. S utána egy kis tribünről nézhettük meg a lovasbemutatót. Sőt, tiszteletünkre átvonult a színen a szürkemarha csorda is. Fenséges látvány volt.

     Ezután lovas kocsin ismerkedtünk a pusztával. Elporoszkáltunk Vörösmarty Károly tanyájára. Az idős gazda a nagy költő oldalági leszármazottja. Ez valódi tanya volt: a ház és a belső berendezés még őrzi múlt századi állapotát. Körben néhány elárvult munkagép, baromfi, sertés, juh.

     Délután a városban

                                                 Hírös város az aafődön Kecskemét,
                                                   Ott születtem, annak öszöm könyerét.
                                                   A búzáját magyar embör vetötte,
                                                   Kakastéjjee szép mönyecske sütötte.
                                                            (Petőfi: Hírös város az aafődön Kecskemét, 1844)

      Kecskeméten megálltunk a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte Városháza előtt (1893-96). Céljuk a magyar stílus megteremtése volt. A Kossuth-szobor, Telcs Ede alkotása (1906), a Városháza felé néz. Kiegyenesített kaszájú paraszt ül a talapzaton. Modellje - a legenda - szerint Kacsóh Pongrác volt. A Városházától néhány lépésre, egy dús bokor tövében elrejtve, egy kő jelzi, hogy hol esett össze a város nagy fia, Katona József.
      A Cifrapalotát Márkus Géza tervezte a lechneri szecesszió jegyében (1902). Ma a Kecskeméti Képtárnak ad helyet.
      Kecskemét legrégebbi temploma, a Szent Miklós-templom vagy más néven a Barátok temploma a 13. század végén épült, a katolikus Nagytemplom 1774 és 1799 között. Korábbi a Református templom: 1680-1884 között épült.
      Az egykori Zsinagógát Zillerbarth János tervei alapján építették 1864 és 68 között. Miután a város 1431 zsidó polgára közül 1222-t elpusztítottak, az épület a Tudomány és a Technika Házaként működik.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.