Hévízi képeslapok 5

     A kis könyvesbolt antikváriumi részében megvettem Kemény Gábor: Szabó Ervin és a magyar társadalomszemlélet c. könyvét (250 FT). A kereskedő megjegyezte, mindenki talál magának valamit.
     Egy finom capuccino az Ufó Kávéházban. Kerülőúton haza. Útközben újra a Kossuth-szobor. Marton László sok alkotásával gazdagította Hévízt. Tetszik a száműzetésbe kényszerült nagy ember figyelmeztető melankóliája. Deáknak írta: „Ne vidd azon pontra a nemzetet, melyről többé a jövőnek mestere nem lehet.” (Kasszandra-levél, 1867)

Kossuth

Kossuth

     Ebéd a Liget Étteremben. Szeretem ezt a szót: liget. (Persze rákosligeti vagyok!) Magas magánhangzói – az l-hang ”kellemével” – vidámságot sugallnak. A második szótag keményebb hangzása komolyan veendő!

     Este a Fontana moziban Szerelem nélkül soha. A film Catherine Deneuve és Chiara Mastroianni (anya és lánya, nemcsak a filmben; emlékszik még valaki Marcello Mastroiannira?). A sokféle formában megjelenő szerelem ebben a történetben minden szereplőnek szenvedést okozott. Talán egyedül a gátlástalan cseh orvosnak (Milos Forman) nem kell kibújnia bőréből, azonos maradhatott önmagával. A többiek tehetetlenül sodródnak, gyötrődnek, vergődnek. Madleine (Deneuve) legalább kapott valamit a szerelemtől, Verának (Mastroianni), a lányának még ez sem jut. Megundorodva végez magával. Franco és Clement szerencsétlen csillagzat alatt születtek, hogy éppen ebbe a két asszonyba voltak szerelmesek. Mégis milyen üres lenne a világ szerelem nélkül!!

                                                2012. augusztus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.