Strasbourg, Európa-parlament

     Az Európai Parlament munkája három helyszínen zajlik: Strasbourgban (Strassburg / Straßburg), Brüsszelben és Luxemburgban.  Strasbourgban évente csupán 12 alkalommal ülésezik a 751 választott képviselő. (Ha teljes a létszám.) Luxemburgban a főtitkárság van. A 28 tagállam képviselőit magában foglaló Európai Parlament elnöke a választás (2014) után is a 409 szavazattal megválasztott, szocialista Martin Schulz. A megállapodás szerint két és fél év múlva váltja egy néppárti elnök.

Üveg és zöld

Üveg és zöld

     (Megjegyzendő, hogy a parlament 1999-től ülésezik az Ill partán levő futurisztikus épületben, mely Louisse Weiss nevét viseli. Az Illen hajókázva a másik oldalról is szemügyre vehettük a modern negyedet!)
                                                          
                                                                  *

      Kislexikon (hozzám hasonló tudatlanok számára):
     Az Európai Bizottságban (Brüsszel és Luxemburg) 28 biztos képviseli a tagországokat. Új elnöke (két ellenszavazattal) a luxemburgi Jean-Claude Juncker.

     Az Európai Tanács (Brüsszel) az EU állam- és kormányfőinek, valamint az Európai Bizottság elnökének a találkozója, az EU csúcsszerve. 2014 novemberéig Herman Van Rompuy az elnöke. (2014-től az új elnök a lengyel Donald Tusk.)

    Az Európai Unió Tanácsa (Miniszterek Tanácsa, Brüsszel) az Európai Parlamenttel közösen alkotja az EU törvényhozó szervét. Minden tagállam kormányának egy minisztere tagja a tanácsnak. Az elnököt az az ország adja, mely az Európai Unió Tanácsa soros elnökségét látja el. Magyarországnak 2011-ben jutott ez a szerep.   

                                                               *

     Az EU jelképei: az európai zászlóban a kört alkotó 12 csillag az európai népek közötti egységet, szolidaritást és összhangot jelképezi. Az EU himnuszának dallama Beethovennek a 9. szimfóniájából származik. Az EU jelmondata: „Egyesülve a sokféleségben.”

A parlament - belülről

A parlament - belülről

                                                               *

     Olvasom, hogy az augusztus 20-i ünnepségen többen hiányolták az EU zászlaját. Bizonyára figyelmetlenek voltak.

                                                                *

     Zászlók a straßburgi parlament előtt:

      Illyés Gyula egyik verse jut eszembe:

         " … Keresi a szem, köztük-e, mely
               kamasz szivünknek sugdosott,
         Sokaknak mindegy, ott van-e,
              De senkinek, ha nincsen ott."
                     
   (Kongresszusi zászlók)    

Zászlók

Zászlók

     Zárszóként egy vélemény:

     „Már azért megérte az Európai Uniót létrehozni, mert ennek parlamentjében a történelemben először nem franciák lőttek németekre, hanem francia és német szocialisták érvelnek francia és német konzervatívok ellenében közösen és viszont.”
                                (Lousewies van der Laan)   

Földgömb

Földgömb

 Találtam egy filmet:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.