Hochkar, 6. nap, Admont

     

Templom és kolostor

Templom és kolostor

     Az Enns völgyében újra Stájerország felé vesszük az irányt. Közelebb kerülnek a magas hegyek. A legtöbb csúcsa tejfehér felhőbe, ködbe burkolózik. Eszembe jut, hogy János vitéz is ilyen vidéken járhatott huszáraival, amikor a francia király segítségére sietett: 

„….................. a nap fejök felett
Valami egy óra-járásra lehetett.

Enni nem ettek mást, mint levegőeget;
Ez olyan sűrű volt, hogy harapni lehet.
Hanem még italhoz is furcsán jutottak:
Ha szomjaztak, vizet felhőből facsartak.” 

     A kisváros nevét már 859-ben említik: Vallis Ademundi –Ademund völgye. Benedek-rendi kolostorát 1074-ben szentelték fel. Alapítója Gebhard, Salzburg püspöke volt, de a gurki Szent Hemmát is alapítóként tisztelik. (Szobra a parkban.)
     Két tornya neogótikus: 1865-ben óriási tűzvész pusztította el az épületeket. A könyvtár azonban csodálatos módon megmenekült. Későbarokk termét Gotthard Heyberger tervezte és Josef Hueber építette meg. Hossza 70 m, szélessége 14 m, magassága 11,3 m. Így ez a három részre osztott terem a legnagyobb kolostori könyvtárterem.

Könyvtárcsoda   stiftadmont-at

Könyvtárcsoda stiftadmont-at

     Mennyezeti freskóit (a művészet, a tudomány és a vallás allegorikus jelenetei) Bartolomeo Altomonte és segítői festették.
     A bejárati domborművön Salamon király ítélkezik. Balra Mózes veszi át a kőtáblákat, jobbra Illés próféta, akit egy holló táplált.
     A középső részben Josef Stammel szobrai láthatók: A négy végső dolog.
     1. A Halál szárnyas csontváza homokórával közelít az emberhez. Arcélük hasonló, mert: „Az voltam, ami vagy; az leszel, ami vagyok.” (Sírfelirat)

Josef Stammel: A halál

Josef Stammel: A halál

     2. Az utolsó ítéletkor mint ifjú kel életre az ember, akit egy angyal Jézushoz, az irgalmas bíróhoz irányít. Balra lent a szemüveges ördög a bűnök listáját tartalmazó könyvet tartja.
     3. A pokol. Az elítélt lélek félelmét ábrázolja. Egy ördög taszítja a bűnös lelket a pokolba, s végigvehetjük a hét főbűnt is, köztük a pávatollakkal ékes hiúságot.
     4. A utolsó stáció a mennyország. A női alak, a megváltott lélek egy felhőn fölfele lebeg. Egy szívet tart bal kezében. Három kis angyal jelképezi a keresztény erényeket: az imát, a böjtöt és az adakozást. 

     Stammel 18 nagy szobra felejthetetlenné teszi a könyvtárat, melynek teljes állománya 150 000 kötet. Számunkra a legértékesebb az ún. Admonti kódex Szent István törvényeinek 12. sz.-i kézirata, nyolc levélből álló hártyakódex, melyet 1934-ben a magyar állam megvásárolt. Jelenleg a Széchényi Könyvtár őrzi.
     Érdekes volt még a Természettudományi Múzeum, valamint a Művészettörténeti Múzeum kiállítása. (Az utóbbiban szintén volt egy csontvázat ábrázoló festmény.)
     Ráadás: Frauenberg búcsújáró temploma. Kis harangját megszólaltathattuk, de ezt még gyakorolni kell.

Frauenberg

Frauenberg

 

Megszólal

Megszólal

Filmen:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.