Az igazi Hochkar, 5. nap

          Hochkar

          Mindenki nagy izgalommal várta a mai napot: felvonóval, majd tovább gyalog,  fel a magas hegy tetejére, ahonnan tág horizont nyílik. Olyan volt, mintha a világ tetejére érkeztünk volna, mintha egy magasságban lettünk volna a 2000-3000 méteres csúcsokkal.   
     Szép időben messzire látni. Alfred először hazánk felé mutatott, szinte ott lebegett lelki szemeink előtt a magyar határ: Kőszeg, Sopron. Majd holnapi úti célunk, Steiermark következett: Dachstein és a többiek. Észak felé Alsó-Ausztria , azon belül most szűkebb otthonunk, a  Mostviertel, a Duna vonala, Melk stb… Mind az ég kékjébe mártva.

A csúcson

A csúcson

          Még tovább szedtük a lábunkat a sziklás ösvényen a vasból készült keresztig, melynek érdekes a története. Öt itteni férfi (nevük a keresztbe vésve, hárman még élnek) 1945 után hálából, hogy megszabadultak a szibériai fogságból a vállukon vitték fel a súlyos keresztet a Hochkarra.

A kereszt

A kereszt

           Waidhofen, Sonntagberg

          Igazi középkori város, sok gótikus stílusú műemlékkel. Előkelő a kastély, melyet Rotschild báró a 19. században építtetett át. Megnéztük az Öt elem c. kiállítást, mely összefoglalja mindazt, amit tudni kell a régióról. Mi ez az öt elem? Első a föld, mely táplál, igaz, kemény munkát követelve. Ő adja az ércet is, melynek feldolgozása, megmunkálása jólétet hozhat. A fém a második elem. A harmadik a víz, mely összeköti Waidhofent a többi város piacával, a víz hajtja a malmokat, a folyón úsztatják a fatörzseket stb. A negyedik elem a fa. Mi mindenre jó! Például a szénégetők az erdő mélyén faszénné izzítják, mert erre van szükségük a kovácsoknak. Mi más lenne az ötödik elem, mint a tűz, nélküle nem tudjuk elképzelni életünket. Minden mindennel összefügg. Az interaktív kiállítás gondolkodásra késztet.  
     A város történetének érdekessége, hogy a török ostromát 1532-ben a polgárok, kovácsok, parasztok (az öt elem képviselői) visszaverték. Ennek emlékére emelték a Város tornyát, melyen az óra mutatója azóta is ¾  12-t mutat.

A kastély Waidhofenben

A kastély Waidhofenben

         Még egy program lett volna: Sonntagberg, a szép búcsújáró hely, templom, melynek kapujából állítólag gyönyörű a kilátás, de elmosta az eső.

Sonntagberg esőben

Sonntagberg esőben

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.