Élőben Bécsből 3

  1. nap

     Örömmel jelentem, hogy az U4-es Hietzing utáni szakaszának felújítása elkezdődött. Percenként indulnak a buszok, a közlekedés zavartalan. Hietzing, ill. Ober-Sankt-Veit nyugodt polgári miliővel rendelkezik. Itt lakott haláláig Schiele is (1912-18).
     A Karlskirchét kívülről már nem takarja lepel. Vajon a belső felújítás is befejeződött-e? A gonosz persze felteszi magát a keresztre, de csak átmenetileg tud győzni a jón.
     Végre először megtaláltam a Beethoven-emléművet, Zumbusch híres alkotását.

  1. nap

     Délelőtt cipővásárlás a Maria Hilferen. Kényszerűségből: kettéhasadt a cipőm talpa.
     Délután a Grinzingen keresztül föl a Kahlenbergre. Alattunk Bécs. Felismerhetőek a Stefanskirche és a Votivkirche hegyes tornyai, a Karlskirche kupolája, Schönbrunn zöld foltja. Kahlenberg történelmi hely is: 1683-ban Sobieski János és Lotharingiai Károly hadai innen indulva mértek súlyos csapást a Bécset ostromló törökre. Az Oszmán Birodalom megindult a bukás útján.
     Vissza a város nyüzsgő forgatagába. Több a koldus és a hajléktalan, a nem osztrák beszéd, de úgy tűnik, nem vált gyűlölködővé a város.

  1. nap

     Az Albertinában kezdődött a nap, Chagall-lal, Maleviccsal és az orosz avantgárd többi képviselőjével. Utána a Batliner-gyűjtemény (Herbert Batliner, 1928-, liechtensteini ügyvéd), mely az impresszionizmustól Giacomettiig terjed.
     Mindig felkeressük – emlékezve a nagy Dürer-kiállításra – a Habsburgok örökségét is, melynek legszebb darabja a Mezei nyúl.
     Délután ingyenes vezetés a Városházán. A hatalmas méretű, s neogótikus stílusa miatt a mi Parlamentünkre emlékeztető épülettel a polgárság mintha versenyre akart volna kelni a Hofburggal.

  1. nap

     Ferenc József, az örök császár címmel nyílt kiállítás a Nationalbibliothekban halálának 100. évfordulója alkalmából. Mindenekelőtt jó volt látni a Fischer von Erlach tervezte könyvtárat, nyomon követni, hogyan neveltek valakit majdnem tökéletes automatává, aki ha kell, gyilkol, ha kell, operát avat… Érdekes, hogy Sisinek nem jutott hely, viszont Schratt Katalinnak annál nagyobb.

Nationalbibliothek

Nationalbibliothek

     Délután hosszas csavargás után megtaláltuk a Hundertwasser Múzeumot. Ez nem a lakóház, hanem a festőnek, textilművésznek, építésznek szentelt kiállítás. Úgy vélem, az építész és gondolkodó („Az egyenes vonal bűn!”) jelentősebb a festőnél.

     Innen majdnem egyenes vonalban, elindultunk a Naschmarktra.

  1. nap

     Levezetésként séta a Schönbrunni kastély parkjában. A barokk szerette a nagy tereket, s Bécs alapjában véve barokk város…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.