Az Arsenal Bécsben

                                                                   „Dicsőségedre írtál költeményt.”

     Ismerkedem az Arsenallal, a Fegyvertárral, azaz az osztrák Hadtörténeti Múzeummal. Egyelőre csak távolról. Sokszor voltunk már Bécsben, de ide még nem jutottunk el.
     Története a következő: a legbelsőbb belvárosban, az Am Hofon volt az ún. Bürgerliches Zeughaus (Polgári Fegyvertár). Ott sétálgattunk a karácsonyi vásárban, kár, hogy nem néztük meg jobban az épületet! Az 1848-as forradalom idején a fegyvereket innen könnyen meg lehetett szerezni, s ezért határozta el Ferenc József (mindent az ő nevéhez kötünk), hogy a Fegyvertárat a városon kívülre, egy kis dombtetőre kell áthelyezni. Innen jól szemmel lehet tartani a várost, mint a Citadelláról Pestet.
     Ferenc József ötlete volt az is, hogy az épületkomplexumban legyen fegyvermúzeum is. Ausztria első múzeuma! Később már fontosabbnak tartották, hogy bemutassák a birodalom haditetteit, dicsőséges csatáit. Rudolf Alt akvarelljén (1856) látható a 235 m hosszú, nyerstégla épület. Tervezője Theophil Hansen a bizánci stílust ötvözte a gótikus elemekkel.

Rudolf Alt: Arsenal. 1856,     hgm.or.at

Rudolf Alt: Arsenal. 1856, hgm.or.at

     A belső munkálatok még tizenhat évig folytak. Az előcsarnokot 32 osztrák hadvezér szobra díszíti. A lépcsőház és a Ruhmeshalle (a dicsőség csarnoka) freskói izgalmasnak ígérkeznek. Tizenhét teremben lehet tanulmányozni az osztrák történelmet, mely a mienk is, a harmincéves háborútól az első világháborúig.

A hadvezérek csarnoka     hgm.or.at

A hadvezérek csarnoka    hgm.or.at

                                                                                              2012
Lásd még: Egy szép, szeles nap

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.