A Karlskirche ürügyén

     A tekintélyelvről Ferenc József kapcsán írtam. (Az Operaház tervezői) Még riasztóbb példa az a kis történet, mely VI. Károlyról, Mária Terézia apjáról szól. Történt egyszer, hogy az uralkodó egy Prága környéki vadászaton Schwarzenberg herceget, a főistállómestert találta el. A császár kétségbe volt esve, hiába próbálta vigasztalni a haldokló: - Az ég kegyelme, hogy Őfelsége lőtt le. (ifj. Barta János: Mária Terézia)
    Őfelsége nevét viseli Bécs legszebb barokk temploma, a Karlskirche. 1716-ban kezdték el építeni Johann Fischer von Erlach tervei alapján, s 1739-ben fejezték be.

Karlskirche, aeiou.at

Karlskirche, aeiou.at

                                                                    *

     Vivaldihoz kapcsolódó hír: előadták Bécsben a velencei művész utolsó operáját, a L’ oracolo in Messeniát, (Messenia orákuluma) egy régi zenei fesztivál keretében. Egyébként a Műszaki Egyetem (TU) főépületének a falán van egy kis emléktábla, mely Vivaldi Bécsben bekövetkezett halálára emlékeztet.

A szerencse forgandó. Vivaldi Bécsbe kényszerült, talán Velencében már megunták. (Sose éld túl önmagad!) 1740 tavaszán indult útnak Velencéből, ám patrónusa, VI. Károly ősszel meghalt, s a gyász miatt elmaradt a bemutató. Mint az emléktábla tudatja, 1741 nyarán Vivaldi is követte a császárt, de nem a Kapucinusok kriptájába, hanem a szegények sírjába, névtelenül.

     Ui. Anna Giraud-nak (élettárs!) később mégis sikerült előadatnia a művet, sőt ő énekelte az egyik főszerepet.
                                                                            2012. január 20.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.