Csontváry Taorminában

Taormina     italy-travel.net

Taormina italy-travel.net

Szél sem mozdul, csend van a roppant nagy kikötőben,
Csakhogy rémítően bomlik, bömböl az Aetna,
épp most tör ki belőle az égre egy éjszinü felhő,
felgomolyodva szurokfüst, és vele izzik a láva,
lángok emelkednek föl, a csillagokat nyalogatják,
közben a hegy gyomrából szikrák is kilövellnek,
és a kihányt kövek olvadtan hullnak levegőbe,
összeszorulva morajlik a mélye, s forr fenekestül.

(Vergilius: Aeneis, III.ének, Kartal Zsuzsa fordítása)

     Gyermekkorromban nagyon szerettem a térképet böngészni, különösen Olaszország hegyes-völgyes vidékeit, tengerpartját, folyóit. Nem tudom, miért de megragadott a nyelv zenéje: Ravenna, Assisi, Orvieto, Messina. Az álmodozás után sok év telt el, míg eljutottam az olasz csizma földjére, és egyre messzebb merészkedtem. Biztos, hogy a világ legszebb helye Taormina. (A második a nápolyi öböl.)
     Hogy meglássuk Taorminát, végig kellett utazni egész Itálián, hogy Reggio di Calabriában hajóra szállva, érkezzünk el Messina kikötőjébe. Taormina Szicília legszebb és legismertebb fürdőhelye. A város keleti részén emelkedik a sziget nagy nevezetessége, a Teatro greco (görög színház). A görög színház romjaiért tette meg ezt az utat egy olyan magyar, aki biztos volt abban, hogy a világ legnagyobb festője lesz, nagyobb Raffaellónál. Csontváryról van szó, aki 1853-ban született a felvidéki Kisszebenben, és 1919-ben halt meg Budapesten. Megjárta Rómát, Párizst, tanult Münchenben, festett Pompejiben, Nápolyban, Dalmáciában, Szicíliában. Sok belső vívódás után arra a döntésre jutott, hogy tapasztalatszerzés céljából világkörüli útra kell mennie: Svájc, Hollandia, Spanyolország, Málta, Afrika, Jeruzsálem, Betlehem a főbb állomások. "A Karácsony éjszakáját Betlehemben, a klastromban töltöttem", írta.
     Lehetetlen felsorolni, merre járt Csontváry. De az egyik legfontosabb motívuma, ahová az évek során vissza-vissza járt, a taorminai öböl, a hófödte Etna csúcsa volt. 1904-ben kialakult benne a megfestendő látomás, a taorminai öböl, az Etna és a görög színház romjainak egysége.
     A festmény színeiről írva kölcsönveszem Németh Lajos művészettörténész szavait: "az aprólékos hűséggel megfestett romok rózsaszín, lilás korallok finom átmeneteiben pompáznak. Az Etna előtti völgyben sárga és moszatos zöldek pihegnek, míg a tengeröblök tükörsíma vizén csattanó fények és a naplemente lenyűgöző színorgiája dekoratív színtobzódás. A narancsvörösből a citromsárgába színeződő égbolt és a világoskéktől a kobalt, az ultramarin harsány kékjein át a mélylilába átsikló színek komplementer ellentétei, a lilásszürke felhők mögött megvillanó világoszöld égbolt párját ritkító, vad erejű látomás."

     Egyrészről tehát a csodálatos természet alkotásai, másrészt a még romjaiban is nagyszerű emberi mű, a játéknak helyet adó színház kövei, ívei. Ott álltunk, pont azon a helyen, ahol Csontváry felállította festőállványát.

Csontváry: A görög színház romjai     mek.niif.hu

Csontváry: A görög színház romjai Taorminában            mek.niif.hu

A kép a Nemzeti Galériában látható.

A hangulat filmen:

                                                  2012. január

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.