Picasso

     130 évvel ezelőtt, 1881. október 25-én született Pablo Picasso, a múlt század egyik legnagyobb, legismertebb képzőművésze. Korszakait mindenki kívülről fújja: a kék korszakra következett a rózsaszín korszak, majd a kubizmussal megújította a festészetet, majd… De hadd idézzem őt magát: „Mindig saját koromat festettem. Sosem fárasztottam magam azzal, hogy keresgéljek. Amit látok, azt megfestem, hol ilyen, hol olyan formában.” (Ingo F. Walther könyvéből.)

     Egyik legnagyobb műve a Guernica (1937). A képet kiváltó történésről a The Times így számolt be: „Guernica a baszk tartományok legrégibb városa és kulturális központja a felkelők tegnap délutáni légitámadása során majdnem teljesen elpusztult.” Picassót a köztársasági kormány kérte fel egy nagyméretű festmény elkészítésére a nyári párizsi világkiállítás spanyol pavilonjába.
     Amikor Picasso tudomást szerzett Guernica sorsáról, elhatározta, hogy ezt a témát festi meg. Mintha csak erre készült volna sok éven keresztül, amikor a kubizmussal kísérletezett. A darabokra szakított világot nem lehetett volna más eszközökkel ábrázolni.

Guernica

Guernica

„Picasso kétorrú hajadonai
hatlábú ménjei
tudták volna csak eljajongani
vágtatva kinyeríteni
amit mi elviseltünk emberek….”

(Illyés Gyula: Bartók)

     Elolvasandó még ehhez a témához: József Attila: Egy spanyol földmíves sírverse c. epigrammája és Radnóti Első eclogája.

     Utóirat: Egy vagy két éve jelent meg a hír, hogy a családtagok hozzájárultak Federico Garcia Lorca holttestének exhumálásához. Meglepődtem, hogy annyi év után sor kerül erre. Azóta kiderült, hogy nagyon komoly társadalmi-politikai elhatározás rejlik a rövidke hír mögött. Már 5000 holttest azonosításánál tartanak. Töredéke ez az erőszakos halált elszenvedőknek. Ám a spanyolok ezzel múltjukat is feltárják, bevallják, igazságot szolgáltatva minden oldalnak.

                                                2011. november

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.