Michelangelo: Dávid

     Szeretem olvasni Kenneth Clark könyvét, a Nézeteim a civilizációról címűt, könnyed stílusa, világos fogalmazása, gazdag tartalma miatt. Valamikor a televíziós sorozatát is felvettük.
     Bemutatja a firenzei reneszánsz legnagyobb egyéniségeit, s a köztársasági kancellárok sorát, akik tudós emberek voltak, s a tudásban a boldogság eszközét látták. Úgy vélték, hogy a közügyeket szabad értelemmel kell irányítani. Abban az időben, amikor Brunelleschi fellépett, a kereskedelem és a bankszakma szigorúbb fegyelme lazulni kezdett, és az élet – az emberi adottságok kiélése – fontosabb lett a pénzkeresésnél.

Donatello: Szent György    sulinet.hu

Donatello: Szent György        sulinet.hu

     Michelangelo Dávidjának előképe talán Donatello Szent Györgye lehetett (1416, Museo del Bargello). Az eredeti helyén (Orsanmichele, a kereskedők temploma) bronzmásolat van. Szent Márkjáról Michelangelo azt mondta: „Ilyen nyílt embernek a szavában senki sem kételkednék.”

Donatelo: Szent Márk     hu.wikipedia.org

Donatelo: Szent Márk hu.wikipedia.org

     Michelangelo 1496-ban Rómába ment, s ott került igazán az antik művészet hatása alá. 1501-ben visszatér Firenzébe, s a köztársaság megrendelt tőle egy gigantikus Dávid-szobrot. Clark jellemzi a szobor kettősségét: „Ha csak a Dávid testét nézzük, akár egy szokatlan feszes és eleven antik szobor; ám amikor az arcára pillantunk, a szellem olyan erőfeszítésére leszünk figyelmesek, amelyet az antik világ nem ismerhetett.”

     Charles de Tolnay (Tolnay Károly) elmondja a szobor keletkezését is. A márványtömbön már 40 esztendővel őelőtte dolgozni kezdett egy szobrász, de abbahagyta a munkát. Michelangelo 1501 és 1504 között úgy faragta ki a szobrot, hogy nem használt fel hozzá egyéb márványdarabot. Michelangelo műveinek legjobb ismerője úgy látja, hogy ez a Dávid maga a megtestesült Erő és Harag, s az erőt pedig Firenze humanistái is a legnagyobb polgári erénynek tartották.

     A mű Firenzében a Signoria épületének főbejárata elé került. Ma csupán másolata látható itt, az eredetit 1873-ban bevitték az Akadémiai Képtárba. (Tolnay)

Michelangelo: Dávid

Michelangelo: Dávid

                                                                                         2012. január

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.