Leonardo: Mona Lisa

    

Mona Lisa thekidswindow.co.uk

Mona Lisa                                       thekidswindow.co.uk

     Frank Zöllner nagy könyvében olvasom, hogy Leonardo az 1500-as évek elején főleg természettudományos megfigyelésekkel akart foglalkozni. Különös, hogy 1503 tavaszán mégis elfogadta Francesco del Giocondo megbízását, hogy harmadik feleségének arcképét fesse meg. A másik kettőt korán, a gyerekszülés után veszítette el. Lisa d’ Gherardini viszont megajándékozta őt első fiával, Pieróval (1496). A második, Andreas, 1503 elején született.

     A férj számára boldog pillanat az ifjú Lisa d’ Gherardini megörökítése. Nemrég vásárolt új házat családja számára: Leonardo alkotása jól mutatott volna az új ház falán, de a kép sose került oda. A festő csupán 1510 táján fejezte be, amikor már nem tartózkodott Firenzében.

     Zöllner számba veszi a firenzei portréfestészet hagyományát, a kép olyan sajátosságait, melyek a laikus nézőnek fel sem tűnnek. Utal a részletek gazdagságára, az arc és a kezek fény-árnyék viszonyaira, ahogy egybeolvadnak, s általában a megvilágításra, a háttér és a főszereplő kapcsolatára. Egy további téma: hogyan hatott a mű kortársaira. Raffaello 1504-es képén, Hölgy unikornissal, már látható a hatás.

     A festmény 1518-ig Leonardo birtokában volt. Ebben az évben megvásárolta tőle I. Ferenc francia király. Sokáig a fontainebleau-i királyi gyűjteményben volt, majd a Louvre-ba került.

     A műnek az értelmét kutatva, Donald Strongra hivatkozik Zöllner. Az ő véleménye szerint a Mona Lisa „üzenete”: az erény diadala az idő felett. Igen, kétségtelenül az asszony mosolya a szépséget és az erényt kapcsolja össze, a szépség díszíti az erényt. Mona Lisa, a feleség és két gyermek anyja valóban győzelmet aratott az idő felett.

Raffaello Hölgy unikornisszal        belarex.hu

Raffaello Hölgy unikornisszal belarex.hu

                                                                      (2012. február)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.