Greco

Weöres Sándor:
              Greco példázata a géniuszról

Egyedül ballagok
éjben, sötétben.
Mécset gyujt valaki
a messzeségben.
.....
Csillogása jelzi
falum irányát,
mint hatalmas máglya,
az éjszakán át.

     Sík Csaba tette tanulmánya elé Weöres versének némely részletét. (Sem kő, sem bronz, sem vászon, 1985) Jól érzékelteti a költő, hogy Grecóhoz hosszú út vezetett a sötétségben, a vak éjszakában. Kezdetben alig pislog a láng, mely végül hatalmas világító, iránymutató máglyává válik.
     Jó tudni azt is, hogy Greco felfedezéséhez a magyar műgyűjtő, (nemrég volt emlékkiállítása), Nemes Marcell is hozzájárult, aki éppen száz éve mutatta be Münchenben és Düsseldorfban Greco-vásznait. Igaz, Rilke már 1908-ban levelezett arról, hogy olthatatlan vágyat érez, hogy Toledóba, Greco városába utazzon. Greco és a századelő művészei egymásra találtak. Az expresszionista festők formakincse rokon Greco lángoló színvilágával, alakjainak lebegő kompozíciójával.

Az ötödik pecsét feltörése

Greco: Az ötödik pecsét feltörése

     Először persze Grecónak kellett megtalálnia helyét a világban, s ez a katolikus Spanyolországban volt lehetséges. A krétai Domenico Theotocopuli itt a Görög nevet kapta. Az ikonfestő nagy utat tett meg, nemcsak földrajzilag, de bizonyos értelemben ugyanaz maradt. 1567-ben érkezett Velencébe. Itt Tiziano és Tintoretto volt rá nagy hatással. Nem lebecsülendő Az utolsó vacsora, ill. a Pieta c. képe. 1570-től Rómában már egyre inkább formálódik az igazi Greco. 1576: Spanyolország. Itt először az Escorial festője szeretne lenni, de elutasítják. Toledo viszont, az egykori főváros befogadja és elhalmozza munkával.
     Toledo viharos látképét Bécsben láttuk 2001 őszén, a Laokoonnal együtt. A Metropolitan Múzeumba sosem fogunk eljutni, (Bécsbe se nagyon), de láttuk Toledo látképét, mint imádságot, ahogy Greco ecsetje festette meg.

Greco Toledo látképe, hu.wikipedia.org

Greco Toledo látképe, hu.wikipedia.org

Greco: Laokoon

Greco: Laokoon

    Rilke 1912-ben jutott el Toledóba. Most, száz évvel később, újra Düsseldorfban, érdekes kiállítás nyílt Greco és a modernek címmel. 40 képe látható itt Picasso, Delaunay, Macke, Marc, Beckmann, Kokoschka, Schiele és mások társaságában. Össze lehet vetni Greco korának művészetét a XX. századi „folytatással”. Az egyik hinni akart, a másik felrázni.

Greco: Jeronimo de Cevalles portréja

Greco: Jeronimo de Cevalles portréja

Picasso: Egy ismeretlen portréja Greco modorában

Picasso: Egy ismeretlen portréja Greco modorában

(Lásd még ebben a honlapon a Toledo c. bejegyzést!)

                                                          2012. május

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.