Greco Toledóban

    

Toledo (Életem legszebb képe)

Toledo (Életem legszebb képe)

     A Neue Zürcher Zeitungban fedeztem fel, még május elején, hogy Toledóban nagy Greco-kiállítás nyílt. (Azóta sajnos be is zárt.) Axel Christoph Gampp írása jól összefoglalja, hogy mit érdemes tudni a Krétáról elszármazott festő életművéről, mely itt Toledóban teljesedett ki. Nagyon kíváncsian olvastam a cikket, hisz mi is voltunk Toledóban, e folyó ölelte városban. Kerestük a Greco-képeket, s egy-kettőt ezen a honlapon is szóba hoztam.

     Gampp először a Pásztorok imádása c. (1612-14) képet elemzi, Greco utolsó képét, mely a Santo Domingo el Antiguo kolostor kápolnájába készült. Milyen érdekes, hogy pontosan ezen a helyen kezdte el spanyolországi pályáját az Itáliát megjárt krétai ikonfestő. A kör bezárult.

Greco: Pásztorok imádása,   www.wga.hu

Greco: Pásztorok imádása, www.wga.hu

     A toledói Katedrális számára készítette a Krisztus megfosztása ruháitól c. (1572-79) monumentális képét. Azonban a kompozíció nem nyerte el az egyház tetszését. A Szent Mór mártíriuma (1580-81) is csupán a királyi képtárba kerül. Később II. Fülöp gyóntatója elismerte, hogy nagy művész alkotása.

Greco: Jézus megfosztása ruháitól,   hu.wikipedia.org

Greco: Jézus megfosztása ruháitól, hu.wikipedia.org

     Néha nagyon sokáig kell várni a felismerésre, bár Gampp megjegyzi, hogy Greco egyik képének (Krisztus meggyógyítja a vakot, 1570) titkos programja, hogy a festmény nézőjét is „látóvá” teszi. Hasonlóan szellemesen szól a szintén korai Gyertyát gyújtó fiúról (1572), mely azt a tételt bizonyítja, hogy a festő – a szobrásszal ellentétben – maga dönt a fény és az árnyék elosztásáról.

Greco:  Gyertyát gyújtó fiú

Greco: Gyertyát gyújtó fiú

     Végül néhány sort olvashatunk az érett Greco alkotómódszeréről. A Szépművészeti Múzeumban látható Bűnbánó Magdolnával (1580) kapcsolatban jegyzi meg, hogy a főalak(ok) elmosódott részletei milyen ellentétben állnak a nagyon pontosan kidolgozott, megfoghatóbb, földibb „kerettel”. Ezt a jellegzetességet figyelhetjük meg a Pásztorok imádása vagy az Orgaz gróf temetése c. (1580-81) képeken is.

Greco: Bűnbánó Magdolna,     www.wga.hu

Greco: Bűnbánó Magdolna, www.wga.hu

Greco filmen:

[youtube:https://www.youtube.com/watch?v=ZrMjG3Hd24c]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.