Marc

     Nem olyan régen volt az Albertinában (2011) egy kiállítás Der blaue Reiter címmel, melyet volt szerencsém látni. Most pedig Raeume portréfilmje ment a 3saton. Kíváncsi voltam és vagyok a kék ló-motívumra, az expresszionizmusnak erre a német változatára és Franz Marc sorsára.

      Franz Marc 1880-ban született Münchenben. Festő apja már első lépéseit is megörökítette. Nyugodt polgári családban nőtt fel. A müncheni Akadémián tanult festészetet. 1902-ben Párizsba utazott, ahol épp az impresszionizmus forradalmasította a művészetet. 1904-ben abbahagyja akadémiai tanulmányait. Inkább a München melletti „kék táj” vonzotta. 1907-ben újra Párizs. Majd két fontos találkozás Münchenben: August Mackéval és Vaszilij Kandinszkijjal. Csatlakozik csoportjukhoz (Neue Künstlervereinigung), majd 1911-ben Marc és Kandinszkij közösen találták ki egy művészeti almanach és egy kiállítás címét: Der blaue Reiter, A kék lovas.

Kék ló (1911) hu.wikipedia.org

Kék ló (1911) hu.wikipedia.org

     A kék szín a romantika óta fontos a német művészetben. Utal a természethű ábrázolástól való eltávolodásra, s a motívumok (ló és más állatok) szimbolikus jelentéstartalommal telítődnek, valamiféle felülemelkedést, elvágyódást sugallnak.

      1912-ben Mackéval újra Párizsba utazik. Most Delaunayszínes kubizmusa” hat művészetére. Műveiben a kozmikus világ és az ábrázolt motívum összhangja, egybeolvadása valósul meg. Egyre inkább közelít az absztrakt festészethez.

Madarak (1914)     art-trade.de

Madarak (1914) art-trade.de

     Az 1913-as Szegény Tirol c. képen már ott van a káosz, a megsemmisülés, a halál megérzése.

 Szegény Tirol 1913,    bildergipfel.de

Szegény Tirol 1913, bildergipfel.de

     Az Állati sors c. kép is előrevetíti a I. világháború apokalipszisét. Behívják katonának. Kezdetben lelkesedik, egy új világot vár, de Macke korai halála megdöbbenti, majd Harctéri vázlatkönyvében, aforizmáiban, leveleiben számol be az átélt katasztrófáról. 1916-ban Verdunnél esik el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.