Enlil és Ninlil

A hold teremtése

Enlil és Ninlil         en. wikipedia. org

Enlil és Ninlil en. wikipedia. org

     A kiseposz bevezetése jó kis „látkép”, összefoglalás Nippur városáról. Úgy tűnik, a sumer epika kevés szóval akar és tud sokat mondani.
     A következő párbeszéd már előkészíti a későbbi drámát. Megkapó Ninlil istennő vágyakozása és őszintesége, amikor anyjához így szól: „A fénylő folyóban én, az asszony, / a fénylő folyó vizében megfürdöm.” Az anya a következőképpen válaszol: „Ninlil, a fénylő folyó vizében ne fürödj meg! / Szemet vetett rád az úr, a fénylő szemű; / szemet vetett rád a Nagy Hegy…”
     De hát épp ez a lényeg! Melyik lánynak vagy asszonynak lehet parancsolni, ha eljön az idő? Bár nagyon fél és visszakozna, de áldozatul esik Enlil erőszakának. A násznak persze felsőbb értelme van: a hold kihordása és megszülése. Enlil már az előző történetben is nem kevés nemzőerővel és aktivitással rendezte be a világot. Most a hold következik.
     A többi isten azonban rátámadt Enlilre. Elfogják, és halálra ítélik. Csodálatos átváltozásai lehetővé teszik, hogy még három alvilági istent is „alkosson”. Először ő lesz „a kapuív őre, (…) a fénylő retesz őre.” Majd az alvilági, „az embert elsodró folyó” őrévé válik. S a legvégén pedig a révésznek, a bárka evezősének a bőrébe bújik.
     A kétféle irányt, a holdnak az égre helyezését és az Alvilág isteneinek a megfelelő helyre juttatását Ninlil így fejezi ki:

"Királyom fenséges magja jusson fel az égbe,
Az én magom menjen a föld mélyére…”

Végül az Enlilt dicsérő himnusz hangzik fel:

"Az úr te vagy,
Enlil, az úr te vagy,
…………………
a csorda ura, a raktár ura te vagy
a gabonát növesztő úr te vagy
a lent növesztő úr te vagy,
az ég ura, a bőség ura, a föld ura te vagy,
Enlil az úr, Enlil a király,
ő a király, kinek szava támadhatatlan,
önként támadó parancsa másíthatatlan.

Édes a dicsérete Ninlil anyának!
Ó, Enlil atya, tied a dicséret!"
                                                
2012. febr.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.