A Réz és a Nemesfém vetélkedik

    

Szerszámok

Szerszámok

     Komoróczy Géza jegyzeteiben azt írja, hogy a kora-bronzkori civilizáció dicsérete olvasható ki ebből a "vetélkedésből". Az ember a hosszú kőkorszak után (kb. 2,5 millió év) az i.e. 4. évezred kezdetén látott hozzá a fém megmunkálásának, melyet Hahn István az emberiség legjelentékenyebb találmányának nevezett: "A réz volt az első ásványi anyag, amelyet ütéssel nemcsak törni és pattintani, hanem hajlítani, alakítani is lehetett. Az első felfedezést ... követte a réz olvasztásának, egyes ércekből való előállításának, majd az évezred vége felé ötvözésének technikája. Az i. e. 3. évezred elején Mezopotámiában, Indiában, és Kis-Ázsiában már ismerték a réz és ón, antimon vagy ólom ötvözetéből készült bronz előállításának módját." (Az idő sodrában I., 16.) A bronznak egyébként az az előnye, hogy alacsonyabb hőfokon olvad, és lényegesen keményebb, mint a réz!

     A nippuri Enlil isten Nuszkut, szolgáját / követét így utasítja:

       "A szilárd Rézből készíts trónszéket nekem!"

     Az isteneknek, uralkodóknak természetesen nagyon fontos a trónszék, mely lehetőleg szilárd legyen (réz), azaz örök időkre álljon.
     A Réz és a Nemesfém vetélkedésében először a Réz allegorikus alakja szólal meg, és rögtön nekitámad a haszontalannak tartott Nemesfémnek. Gúnyosan mondja, az emberek elrejtik a Nemesfémet valami jó, titkos helyre a palotán belül, egy erős, kis dobozba. Másrészt a holtakhoz tartozik, az elhunytak ékszereiként a föld mélyére teszik:

       "Nemesfém! A mélységes-mély ház pora
            eltömte a füled!
        A csend házának süket énekese, te
            metsző hangod hallgasson el már!
        ....
       /a mélységes-mély házban, sűrű sötétjében:
            ott van a helyed;/
       a nyugalom földjében, temető gödrében:
            ott van a helyed!"
                             (Komoróczy Géza fordításai)

     A negatív festésre épülő szónoklatban benne vannak a Réz előnyei - évszak szerint: az öntözéses kultúrában a rézből / bronzból készült ásó ás sarló nélkülözhetetlen. Hasonlóképpen fontos az építkezéseknél a réz / bronz balta, s fegyverként a nyájat megóvni!
     A Nemesfém válasza elveszett. Nyilván az ő érvei is hatásosak voltak, s miként a Réz, költészetté formálta mondanivalóját.
      Akkor, ott a réz volt a fontosabb, a mindig kéznél levő, a civilizáció fejlődését eldöntő. Enlil neki adja a pálmát. A nemesfém ritkább, de jelentősége persze éppolyan nagy, de ez már más történet. 

Bronz sarló www.alteroemer.de

Bronz sarló www.alteroemer.de

    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.