Perszeusz

      Az előző részben Medúszáról volt szó. Hésziodosz beszámolt arról, hogyan végezte be életét. Ne feledjük, hogy a három Gorgó-lány közül ő az egyedüli halandó, s valamiképpen meg kellett halnia. De miért éppen így, Perszeusz keze által? Erre Hésziodosz nem ad részletes választ. Persze az irodalomban nincs titok. Robert Graves tizenhat ókori szerző történeteit, utalásait gyűjti egybe. Kerényi Károly még bonyolultabb (s mélyérteműbb), még a vázaképeket is bevonja az értelmezésbe. Trencsényi-Waldapfel Imre, Hésziodosz fordítója, egyszerűbben fogalmaz.
     Kezdjük a jóslattal. Akrisziosz, Argosz királya, azt a jóslatot kapja, hogy unokája fogja megölni. Ezért gondolja a király, hogyha lányát, Danaét, elzárja a világtól, nem lesz unokája. (Hahaha!) Azonban Arany János szavaival: „Mint a vadnak, mely hálóit / El ugyan nem tépheti, / De magát, míg hánykolódik, / Jobban behömpölygeti.” (Visszatekintés) Zeusz aranyeső alakjában lepi meg a királylányt.
     A görögöknél a végzet beteljesedik, bármennyit is kell rá várni. Perszeusznak hívják az unokát, akit Akrisziosz - anyjával együtt - egy ládába zárt, s a tenger hullámaira bízott. Így jutnak el Szeriphosz szigetére, ahol Polüdiktész a király. Perszeusz felnőve, hogy mentse édesanyját, Polüdiktésznek felajánlja, hogy megszerzi a királynak Medúsza fejét. Nászajándékul, hogy Hippodameiát vegye el!
     Perszeusznak Athéné segítségével sikerül kijátszania a Gráiákat, majd a tett után a kifogyhatatlan tarisznyával, a szárnyas saruval és a láthatatlanná tevő sisakkal menekül… (Ismerős?) Közben arra is van ereje, hogy megmentse Andromédát a sárkánytól, akibe első látásra szerelmes lesz.

Tiziano: Androméda és Perszeusz   www.amilapunk.hu

Tiziano: Androméda és Perszeusz www.amilapunk.hu

Amikor visszatér a szigetre, a gorgófővel könnyedén legyőzi ármánykodó ellenségeit: kővé változtatja őket. Nem volt gonosz ember, a varázskellékeket visszaadja Hermésznek, a gorgófőt pedig Athéné tűzte a pajzsára.
     Perszeusz olyannyira rendes volt, hogy meg akarta látogatni nagyapját Argoszban, aki azonban elővigyázatosságból Larisszába költözött. Perszeusz itt is megjelent, hogy részt vegyen egy diszkoszvető versenyen. A diszkosz vajon kit talál el? Akriszioszt, nagyapját. Bűntudat gyötri Perszeuszt, ezért nem is megy vissza Argoszba királynak. Cserél testvérének a fiával, s Tirünszben lesz király.

Egyéb érdekességek:
 PerszeuszAndroméda, Cassiopeia

(Irodalom:
Robert Graves: A görög mítoszok I-II
Kerényi Károly: Görög mitológia
Trencsényi-Waldapfel Imre: Mitológia)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.