Medúsza

     (Az istenek születése: 270-289)
Pontosz és Gaia gyermekei közül foglalkoztunk már Néreusszal és Néreidákkal. Néreusz testvéréről, Thaumaszról is volt szó: Élektra szüli neki Iriszt és a Harpüiakat.
     A következő két testvér Phorküsz és Kétó. Az ő gyermekeik is fontos szereplői a görög mitológiának. Vegyük sorra őket! Hésziodosz először a Gráiákat említi: Pemphrédót és Enűót. (Deinát kifelejti) Bár kezdetben széparcúak voltak, és szép leplet viseltek, öregeknek hívták őket, mert a hajuk ősz volt. A hattyúhoz hasonlító szüzeknek összesen egy szemük volt és egy foguk. Ők őrizték a testvéreikhez, a Gorgókhoz vezető utat. Perszeusz „őrségváltáskor” lopta el szemüket, s addig nem adta vissza, míg el nem árulták az utat.
     A Gorgók is Phorküsz és Kétó gyermekei. Az Éj birodalmában laknak a Heszperidákkal együtt. Nevük Szthennó, Eurüalé és Medúsza. Az utóbbi halandó volt, Posszeidon szerette. Mindegyik Gorgó-lány félelmetesen csúnya volt, olyannyira, hogy aki rájuk tekintett, kővé vált az iszonyattól. Perszeusznak nagy elszántság és isteni segítség kellett ahhoz, hogy ígéretéhez híven megszerezze Polüdektész királynak Medúsza fejét. Athéné segített, hogy Perszeusz megtalálja a gorgófőt.
     Nem volt szabad ránéznie, ezért csupán tükörképét figyelhette pajzsán. Egy másik forrás szerint Perszeusznak ki kellett tapintania az alvó Medúsza arcvonásait. (Ezért írja Kosztolányi a Marcus Aurelius c. versében, hogy a császár: „tapintja merészen a görcsös, a szörnyű / Medusa-valóság kő-iszonyatját...”)

Canova:  Perseus    New York, common.wikimedia.org

Canova: Perseus New York, common.wikimedia.org

     Amikor Perszeusz levágta Medúsza fejét, a nyakából előugrott Pégaszosz, a szárnyas paripa és Khrűszaór, az „aranykardos” vitéz. Pégaszosz Zeusz házába repült. Ő hordozta a mennydörgést és a villámot. Khrűszaór gyermekét a háromfejű Gérünoneuszt majd Héraklész foga megölni.    

     Weöres Sándor az 1944-ben megjelent kötetének a Medusa címet adta, s ez – ismerve a kort - nem meglepő. A Medusa-valóságot legjobban talán a De profundis c. verse érzékelteti.

                          (De profundis = a mélységből, a 130. zsoltár kezdő szavai latinul)

 

Írásom Perszeuszról!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.