Megoldás (2), irodalmi játék

 2. feladat

     2. Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

      A regény visszavisz a monarchia idejébe, amikor minden szebbnek, idillikusabbnak tűnt, mint amilyen valójában volt. Történt egyszer, hogy egy „vén zsidóforma ember” esernyőjével védelmet nyújtott egy kislánynak. Veronka a regény szerelmi motívumának lesz fontos szereplője.
      A legmulatságosabb az, amikor az öreg „Müncznét elvitték zsidónak Bábaszékre, negyven váltóforint fizetéssel, mivelhogy Bábaszéken még nem volt zsidó, és okvetlen keríteni kellett egyet.” Közben pedig figyelmeztető jelképként ott lóg az erdőben az ismeretlen akasztott ember, s a városi tanács hosszan vitatkozik, mi legyen vele.
      (Örkényben, első állomáshelyemen, az országúton elütöttek egy ismeretlen embert, aki meghalt, s holttestét a megfelelő idő eltelte után az örkényi temetőben temették el. Kollégánk, M. Elemér tartotta a halotti beszédet, mondván, a névtelen is ember volt, bár nem tud róla senki semmit.)
      Óh, legyen a végére egy kis napsugár: „Jézus Mária, mennyi úri nép – mennyi posztó azokon! Kettesével lépkednek, egy asszony, egy férfi, egy kisasszony, egy legény. Elöl a menyasszony jött fehér koszorúval, fehér ruhában. (Ó, de gyönyörű volt! – kár hogy valamikor ő is megöregszik.)"

A Mikszáth-ház Szklabonyán

A Mikszáth-ház Szklabonyán

A jó megoldásokat beküldte: Tóth Krisztina!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.