Lukács evangéliuma, 2. rész

(3,1-9,50)

 3. fej.

     Pontos idő- és helymeghatározással kezdődik: Tiberius császár uralkodásának 15. évében vagyunk. Júdea helytartója Poncius Pilátus, Galilea negyedes fejedelme Heródes. Testvérének, Fülöpnek volt felesége Heródiás. A főpapok Annás és Kajafás.

     Fellép Keresztelő János, megjövendöli Jézust, sőt meg is kereszteli. Erre megnyílik az ég, a Szentlélek galamb formában így üdvözli az imádkozó Jézust: „Te vagy az én szeretett fiam, benned gyönyörködöm.” (3,22) Íme a szentháromság!

 4. fej.

     A Megváltó a pusztában készül nagy feladatára, legyőzi a kísértéseket (önmagát), majd Názáretbe megy, de itt kétkedéssel fogadják.

 5. fej.

     Jézus tanít és gyógyít. Márknál nem találkoztam a csodálatos halfogással, ami azt jelenti, hogy  tanítványokat szerez, először Simon Pétert, aki „leborul Jézus lába elé.”

Konrad Witz: csodálatos halászat, 1444, Genf, hu.wikipedia.org

Konrad Witz: Csodálatos halászat, 1444, Genf, hu.wikipedia.org

6. fej.

     Jézus gyógyít és tanít. A „hegyi beszéd” ugyan egy sík vidéken hangzik el, de ez nem változtat a fontosságán. Lukács változata rövid, de lényegre törő.

     Egyrészt:

 Boldogok vagytok, szegények,
mert tiétek az Isten országa.

      Másrészt:

 De jaj nektek, gazdagok,

Jaj, akik most nevettek,
Mert szomorkodni és sírni fogtok!”(6,20-6,25)

     Nem lelki szegényekről van szó, hanem valódi szegényekről, akik éheznek, akiket gyűlölnek, gyaláznak…

     Nem kevésbé meglepő: „szeressétek ellenségeiteket…”(6,27)

 7. fej.

     Ismét felbukkan Keresztelő János, aki – úgy tűnik – elválaszthatatlan társa Jézusnak: neki „készíti az utat.” Ő sem dúskál földi javakban, nem díszes ruhában jár a pusztában.

     Visszatérő motívum még a bűnbocsánat. Bűnbocsánatot nyer a bűnös nő, aki könnyeivel öntözi Jézus lábát, hajával törli meg, s megkeni kenettel.

Konrad Witz: csodálatos halászat, 1444, Genf, hu.wikipedia.org

Johann Christof Haas(1753-1825): A bűnbánó asszony codteaminfo.hu

8. fej.

     Ebbe a fejezetbe kerülnek a Jézust követő asszonyok. Köztük a magdalai Mária. (Nem azonos a bűnbánó asszonnyal!) Őt Jézus gyógyította meg: hét ördögöt űzött ki belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.