Gombócvariációk

                                       Thüringer Klöße

Hozzávalók
(12 gombóchoz)

2 kg burgonya

       Előző nap 1 kg burgonyát megfőzünk. Krumplinyomón átpréseljük. A következő napon a második kiló burgonyát meghámozzuk és finomra reszeljük, majd szűrőzsákban alaposan kifacsarjuk. A kifacsart levet felfogjuk egy edényben. Kicsit állni hagyjuk, hogy a benne levő keményítő leülepedjen. Azután a levet óvatosan, egész lassan leöntjük. A leülepedett keményítőt visszatartjuk és a nyers burgonyához adjuk. Sózzuk, majd a megfelelő állag eléréséhez forró vizet öntünk rá. Hozzáadjuk a főtt krumplit, s az egészet jól összegyúrjuk.
      Nedves kézzel 12 gombócot formálunk belőle. Egy nagy, széles fazékban sós vizet forralunk, aztán nagyon óvatosan 15-20 percig főzzük a gombócokat. Ha a gombóc feljön a víz felszínére, akkor kész.

Thüringer Klöße, www.rennsteig.de

Thüringer Klöße, www.rennsteig.de

                                     Tiroler Knödel

Hozzávalók:
(6 személyre)

35 dkg pirítós kenyér kockára vágva
2 dcl tej
4 tojás
10 dkg kis kockára vágott gyulai kolbász
2 dkg vaj
1 kis, finomra vágott vöröshagyma
petrezselyem, metélőhagyma
szerecsendió
8 dkg liszt

      A pirítós kockákat a tejjel és a tojással összekeverjük, majd 20-30 percig pihentetjük. Az apró kockára vágott szalonnát és a kolbászt a megolvasztott vajban, együtt a hagymával, petrezselyemmel és a metélőhagymával megpirítjuk, és sóval, szerecsendióval ízesítjük. Rászórjuk a lisztet, és az egészet összegyúrjuk. Ne legyen túl híg. Majd a masszából nedves kézzel gombócokat formálunk.
      Egy gombócot próbaképpen sós vízben 15 percig főzzük. Ha a kísérleti gombóc állaga túl puha, akkor még lisztet kell kevernünk a tésztához. Csak ha a massza kellőképpen tömör, akkor főzzük meg a többi gombócot is.
      Hányféleképpen fogyaszthatjuk el a gombócot? Egy tiroli mondás szerint az elsőnek felszínre jövőket a levesben, a következőket savanyúkáposztával, az utolsókat a salátához tálaljuk.
Hozzá illő ital a sör.

www.news.at, Tiroler Speckknödel

www.news.at, Tiroler Speckknödel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.